Благотворното делување на витамините и минералите паѓа во втор план, бидејќи можните негативни последици од делувањето на пестицидите се посилни од користа.
Според податоците на непрофитната американска организација EWG, и покрај миењето, на повеќе од 65 проценти од овошјето и зеленчукот остануваат штетни хемиски супстанци кои предизвикуваат низа потешкотии и болести.
Пестицидите кај луѓето го зголемуваат ризикот од неплодност, дијабетес, хормонален дисбаланс и рак.
Според истражувањето на EWG за 2019 година, при врвот на листата со намирници со најмногу пестициди се најде кељот, кој спаѓа во најздравите намирници.
Според ова истражување, дури 60 проценти од испитаните главици кељ содржат канцерогени супстанци. Компирот, целерот, доматите, крушките, црешите, праските, грозјето, јаболката, нектарините, кељот, спанаќот, јагодите – се меѓу најзагадените со пестициди, без оглед колку пати ќе ги измиете и држите во вода, сепак пестицидите се задржани на нив.