Смоквите во маслиново масло се најдобриот лек за бактерии во желудникот. Во сад ставете суви смокви, а потоа прелијте ги со квалитетно ладно цедено маслиново масло.
Смоквите можете да ги исечете на 4 дела подобро да ги пуштат лековитите состојки во маслиновото масло. Вака помешаната смеса треба да стои барем 40 дена, по што можете да ја користите. Се консумира секое утро на празен стомак по една смоква.
Пожелно би било да конзумирате и по една мала лажичка од маслиновото масло во кое стоеле смоквите.
За лекувањето да биде што подобро и што поефикасно треба својата исхрана да ја усогласите со лекувањето. Јадете варена, лесна храна, без премногу зачини особено без луто, кисело, премногу солено, премногу ладно или премногу топло. Избегнувајте масни меса и месни преработки.