-0.2 C
Скопје
06:25 - 22 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Традиционален италијански колач со лимон кој е прослава на цитрусното овошје!

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Васина торта – кралица на тортите уште од 1908 година!

„Амалфи брегот изобилува со плантажи со лимони и како еден од најпознатите производи од лимони е ликерот лимончело“.

Потребни состојки:

За тесто:

  • 250 гр. брашно
  • 1 лажичка сода
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1/2 лажичка сол
  • 190 гр. шеќер
  • 65 гр. грчки јогурт
  • 40 мл. ликер лимончело
  • 2 лажички кора од лимон
  • 60 мл. сок од лимон (2 лимони)
  • 170 гр. стопен путер
  • 3 јајца на собна температура (изматени)

За крем:

  • 400 гр. крем сирење
  • 250 гр. маскарпоне
  • 30 мл. ликер лимончело
  • 250 гр. шеќер во прав

Начин на подготовка:

– Во длабок сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво, содата, солта и шеќерот. Направете дупка во измешаните суви состојќи и додадете ги грчкиот јогурт, лимончелото, кората од лимон, сокот од лимон, стопениот путер и јајцата. Се убаво измешајте, така што ќе добиете потечно тесто. Поделете го тестото на два дела и испечете го во округло тавче на 200 степени 15-20 минути. Откако ќе ги испечете двете теста, оставете ги целосно да се изладат.

– Во меѓувреме подгответе го кремот. Измешајте ги со миксер крем сирењето, маскарпоне, шеќерот во прав и лимончелото, така што ќе добиете густ пенаст крем.

– Со кремот премачкајте го прво едното тесто, па врз него ставете го другото тесто и премачкајте ја целиот колач со остатокот од кремот. Декорирајте со парчиња свеж лимон и оставете го колачот да се лади во фрижидер најмалку 1 час.

*Послужете го со шоља добро кафе или чај.

На здравје и уживајте!

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Карамелизиран печен копан со надкопан во карамел од калинка и портокал

Домашно лимончело:

1. Лимоните убаво измијте ги и излупете ја кората (без белата основа) и ставете ја во тегла заедно со чистиот алкохол. Оставете ја 10 дена во темно.
2. После 10 дена на оган ставете ги водата и шеќерот и мешајте додека не се соединат (да стане како сируп)
3. Процедете го алкололот од лимоните и ставете го во водата и промешајте го неколку минути.
4. Поставете ги во шишиња и оставете ги уште неколку дена (можете и во фрижидер)

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Лазања – Уживајте во прекрасните вкусови на Италија

Слични објави

Поранешна помошничка на Лепа Брена откри каква е пејачката приватно: Eдна работа никогаш нема да ѝ ја заборави

Еспресо

(Фото) Босански пејач доживеа сообраќајна несреќа во центарот на Белград! Автомобилот му е целосно уништен

Еспресо

(Фото+видео) Неда Украден подготвена за куќната слава, пејачката виткаше сарма со внуката

Еспресо

(Фото) Тело како на божица! Наташа Беквалац во проѕирен тил ги покажа градите и рамниот стомак

Еспресо

(ФОТО) Дарко Лазиќ и Катарина ја крстија ќерката: Малата Срна е преслатка во бел фустан со панделка на глава

Еспресо

(Фото) Анастасија Гудељ засукала ракави и направила пита: Рецептот се подготвува брзо и лесно

Еспресо
Се вчитува....