Подгответе ја оваа неверојатно вкусна торта, наречена медено срце и уживајте во богатиот вкус. За нејзината подготовка потребни ви се час и половина.
Потребни состојки:
1 1/2 чаша вода
1 1/2 чаша шеќер
2 чаши брашно
4 големи лажици мармалад
1 мала лажица сода
1 цимет
1 ванила
1 пециво
2-3 големи лажици масло за премачкување на тавичката
Глазура:
200-250 гр. мармалад
150 гр. посно чоколадо
Начин на подготовка:
1. Водата, шеќерот, циметот, мармаладот, содата и ванилата се ставаат во еден сад и се мешаат, се оставаат да стојат 30 минути (со повремено промешување).
2. На смесата и се додаваат брашното и пецивото, се меша со шпатула убаво да се соедини смесата.
3. Тавчето се премачкува со масло.
4. Се пече на загреана рерна на 180 степени, 50 минути.
5. Одозгора се премачкува со мармалад додека е жешка тортата и се остава да се олади.
6. Потоа се премачкува со растопено чоколадо.
7. Тортата се сече на парчиња додека чоколадото не е стегнато.