19.8 C
Скопје
01:24 - 8 септември, 2024

Пенасти крофни од рерна: Меко тесто полно фил! (РЕЦЕПТ)

Кога ќе го подготвите овој десерт куќата ќе ви мириса на дом…

Потребно е: 200 мл млеко, 20 гр квасец, 1 лажица шеќер, 1 лажичка маргарин, 2 јајца, 200-450 брашно, малку сол, кора од лимон.

За прелив: џем, шлаг или како крем, шеќер во прав и 1 ванилин шеќер

Подготовка: Во малку млеко додадете истрошен квасец, јајца, шеќер, маргарин, кора од лимон, брашно и добро измесете го тестото. Покријте го да се одмори па премесите.

Кога тестото ќе одмори повторно премесете го. Посипете малку брашно и ставете го нараснатото тесто, па израмнете го со сукало.

Од тестото со дебелина од 1,5 см вадете со чаша кругови и редете ги во плех кој е обложен со хартија за печење. Рерната вклучете ја на 200 степени па намалете ја на 180 степени.

Печете ги крофните околу 25 минути. Печените крофни покријте ги со крпа да се изладат.

Избушете дупка на крофните за да го ставите филот, па со шприц вметнете го филот. Изборот е на вас: џем, шлаг или чоколаден крем.

Посипете со прав шеќер. Уживајте во воздушестите и пенасти крофни.

Слични објави

Денес е Успение на Пресвета Богородица: Што треба да правиме на овој голем празник

еспресо

Огледален датум 8.8.2024: Што значи овој ден и како ќе ви го промени животот

еспресо

Топ осум производи кои секојдневно ги јадат долговечните Јапонци: Нутриционистите советуваат да ги внесете во исхраната

еспресо

Прогласени се топ три најубави актерки на сите времиња: Ќе се изненадите од победничките на листата

еспресо

Полна Месечина на 21 јули: Што (не)треба да правите денес за среќа и благодат

еспресо

Петровден: Обичаи поврзани со денешниот празник

еспресо
Се вчитува....