12.8 C
Скопје
08:01 - 3 мај, 2024

КАКО ДА ИСПЕЧЕТЕ ПИПЕРКИ ВО СТАН: Има само еден начин кој нема да зачади сè

Пиперки печени

Печењето пиперки може да биде голема работа, особено затоа што целата кујна се валка, а куќата мириса на чад со денови. Најдобро решение би било – на старомоден начин – пампурче во дворот, за да не се поти домаќинката, а пиперките да се печат тивко за да се зачуваат што е можно повеќе витамини.

Кој има тераса, може да организира модерна верзија на оваа активност во градот. Се разбира, не мислиме да го извадите целиот шпорет од кујната, туку да набавите лесна електрична скара што ќе ја вклучите земајќи ги предвид сите безбедносни мерки. Таквите скари на дното имаат подлабок сад што личи на плех за печење, кој треба да се наполни со ладна вода до ознаката на производителот на скарата. Мора да го направите ова додека скарата сè уште не е вклучена и постојано внимавајте нивото на водата да не падне под минималната граница.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dori (@kitchenwitch423)

Наредете ги измиените и исушени пиперки на решетката од скарата, па печете ги рамномерно, вртејќи ги така што ќе бидат „изгорени“ од сите страни. Водата во садот под решетката драстично го намалува чадот, така што ниту вашите соседи ниту вие нема да имате црвени очи по петнаесет минути од оваа кулинарска акција.

Исто така, не е неопходно да се изберат најрамните (па дури и најскапите) пиперки за печење на пазарот, бидејќи скарата е попрактична од рамниот пампур. Секоја пиперка се пече на неа, дури и кривата.

Конечно, благодарение на испарувањето на водата, пиперката ќе го задржи својот вкус и тело дури и кога ќе ја печете. Запомнете, целта не е да ја „земете нејзината душа“ убивајќи ја додека не изгори, туку само да ја изгорите кожата за убаво и лесно да се олупи за понатамошна подготовка. Завиткајте ги пиперките во сад со дебело дно, покријте и ставете влажна кујнска крпа над капакот. Откако ќе се испечат сите, оставете ги да стојат во тоа јадење додека не се изладат доволно за да можете да ги излупите или да ги спакувате неизлупени во замрзнувач.

Извор: „lepa&srecna“

Слични објави

Промени на добро: Три хороскопски знаци се среќлии на месец мај

еспресо

„Зошто браќа?“: На Јелена Карлеуша откажан ѝ е настап во Црна Гора

еспресо

Џина Џиновиќ повеќе не може да молчи: Јавно се закани, хаос во вилата во Сењак

Еспресо

(Фото) Врелите фотки на Ена Попов го запалија интернетот: Пејачката го покажа телото во секси бикини

Еспресо

Наташа Беквалац ослабела 10 килограми: Пејачката откри кои намирници се дел од нејзиното мени

Еспресо

„Ете пак…“: Никола Роквиќ доживеа трогателен момент по патот кон Грција

Еспресо
Се вчитува....