18.8 C
Скопје
16:57 - 26 април, 2024

Дали треба да се јаде димено месо и риба?

Природното димење на храната е долг и тежок процес. Затоа многу производители користат таканаречен течен дим, кој го забрзува процесот. Нема докази дека течниот дим е опасен по здарвјето, но премногу димена храна може да предизвика труење со храна, наведува „Brightside“.

Би требало да знаете дека димената храна не е добра за здравјето и не би требало да ја јадете повеќе од 3-4 пати месечно.

Кога купувате димено месо или риба, треба да внимавате тие да бидат суви и со не многу јака боја.

Бојата на површината не би требала да има никакви темни или светли точки – би требала да биде рамномерна.

Скандинавски научници откриле дека димените месни производи го зголемуваат ризикот од настанување на карцином на желудникот, но доколку се јаде во умерени количини, ризикот за појава на оваа болест е незначителен.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....