За доволна хидратација на телото, потребно е да се внесуваат течности, особено во летниот период. Најдобра, секако, е водата.
Покрај вода, постојат и неколку зеленчуци кои исто така се составени од големи количини на течност, но и минерали и електролити.
Краставицата содржи и витамин Ц, калиум, магнезиум и натриум. Со јадење на свежа краставица на својот организам му обезбедуваме и доволна хидратација, но и внес на хранливи материи.
Доматите, кои се богати со антиоксиданси, содржат и доста растителни влакна. Благодарение на доматите, нашата кожа ќе биде поеластична, хидрирана и поотпорна на УВ-зрачења.
Тиквичките, всушност се 95% вода, воопшто не се калорични, диетални се, а исто така се и одличен извор на витамините А и Ц и на фолна киселина.