4.8 C
Скопје
08:22 - 16 ноември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО БРАЗИЛ: Пастел – подобро мезе не измислил човекот

пастел

Еден од најчестите производи за брза храна во Бразил е познат како „пастел“ и е пржено, полнето печиво. Оваа минијатурна пита во форма на полукруг или правоаголник е полнета со различни состојки, најчесто сецкано пилешко, мелено говедско месо, моцарела или мали ракчиња.

Исто така, постојат слатки сорти и тие обично се прават со чоколадо, банани или џем од гуава, но тие не се толку вообичаени како нивните солени „колеги“. Точното потекло на рецептот не е познато, но се верува дека пастел еволуирал од кинеските спринг ролс, кои биле донесени од Јапонски имигранти во Бразил.

Обликот и состојките се сменија, но пастел го задржа својот тенок и крцкав надворешен слој. Обично се служат топли и најчесто се придружени со пиво или чаша сок од шеќерна трска. Пастел е закуска која скоро секогаш треба да се јаде со раце.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mutfak Kültürü (@mutfakkulturucom)

Потребни состојки:

За тестото:

– 455 гр брашно
– 60 гр путер
– 40 гр прашок за пециво
– 1 жолчка од јајце
– 250 мл млеко
– 50 мл Кахача (може да се замени со рум и водка)
– 20 мл вода
– 8 гр сол

Полнење:

– 250 гр чедар, коцки
– 250 гр моцарела сирење, исечено на парчиња
– 2 чешниња лук, ситно сецкани
– 1 црвено чили, исчистено и ситно исечкано

За составување и пржење:

– 2 жолчки, изматени
– брашно
– сончогледово масло
– црвени пиперки, сецкани, за гарнирање
– свеж магдонос, сецкан, за украсување

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lira’s Gourmet (@liras.gourmet)

Подготовка:

1. За да го направите тестото, измешајте го брашното, путерот, прашокот за пециво и жолчката од јајце во сад и измешајте.

2. Во мала тава поставена на тивок оган, нежно загрејте го млекото, водата, алкохолот и солта. Истурете ја смесата од брашно во садот, потоа месете 12-15 минути.

3. Покријте го тестото и оставете го да отстои во фрижидер 1 час.

4. Додека се одмара, подгответе го полнењето. Ставете ги сите состојки во процесор за храна или добро изрендајте и додека не се убаво иситнети.

5. Измерете порции на полнење од 10 гр. Притиснете ја смесата заедно со рака, тркалајќи за да формирате мала топка. Префрлете во плех, повторувајќи го процесот со преостанатата смеса додека не се потроши сета.

6. Покријте го плехот со стреч фолија и оставете го настрана додека не сте подготвени за составување.

7. Откако тестото ќе се одмори, поделете го на 4 порции за да ви биде полесно да работите. Наросете ја работната површина со обично брашно и земете еден дел од тестото (држете го преостанатото покриено за да спречите да се исуши).

8. Расукајте го парчето тесто што е можно потенко, дебело околу 2-3 мм. Поставете ги топчињата сирење над тестото, со растојание за да оставите простор за границата околу секое топче.

9. Намачкајте ги изматените жолчки на тестото помеѓу сите топчиња. Расукајте го второто парче тесто со иста дебелина како и првото, а потоа ставете го преку топчињата сирење за да се покрие целосно.

10. Нежно притиснете надолу околу секое топче за да го залепите тестото заедно и запечатете го. Користете мал, кружен секач за тесто за да исечете околу секоја топка, создавајќи индивидуални парчиња. Цврсто притиснете ги рабовите на тестото за да се осигурате дека нема да истече полнењето додека се пржи.

11. Повторете со преостанатите топчиња од пециво и сирење додека не се потроши.

12. Загрејте масло за пржење на температура од 150-160 степени.

13. Работејќи во серии, пржете ги парчињата 2-3 минути, мешајќи се низ маслото, така што тие рамномерно се обојуваат насекаде. Откако ќе добијат златна боја, извадете ги со лажица и исцедете го вишокот масло на кујнска хартија.

14. Послужете ги топли, расфрлано со малку свежо чили и магдонос за гарнирање.

Слични објави

Старлета шокираше со изјава за Милан Калиниќ: „Се бакнуваше со една жена во соседството иако не беше разведен“

Еспресо

(Видео) Српската војска го забрани: Погледнете го спорниот спот на Лепа Брена, кој итно беше тргнат од ТВ!

К.С.

(Фото) Ѝ се бројат ребрата: Сопругата на Сергеј Трифуновиќ шокираше со новите фотографии, станала коски и кожа

Еспресо

(Фото+Видео) Македонката Теа Ѓоргиевска блесна на Мис Универзум во традиционална носија!

Еспресо

Инди Арадиновиќ и Зоран Марјановиќ патуваат за Дубаи: Композиторот по осум години првпат ја напушта Србија

Еспресо

(Фото) Анастасија дојде во Белград, ги собра кумовите на едно место и сподели важен момент: Ги воодушеви сите со објавата

Еспресо
Се вчитува....