Потребно ви е:
– 3 јајца
– 1 кисело млеко 200 мл
– 1 чаша млеко (150 мл)
– 1 чаша брашно
– 1 чаша гриз
– 1 чаша шеќер
– 1 прашок за печиво
– 1 ванилин шеќер
– малку цимет
– 200 гр тиква
– 50 мл масло
Подготовка:
Тиквата исчистете ја и исецкајте ја на тенки кришки, а јајцата изматете ги со шеќерот, додадете го брашното со прашокот за печиво, гризот, киселото млеко и обичното млеко, ванилиниот шеќер и на крајот се добро измешајте.
Ставете во подмачкан плех или плех обложен со хартија за печење, а одозгора на косо набоцкајте ги парчињата тиква.
Наросете со шеќер и цимет.
Печете на 200 степени околу 40 минути. Посипете со шеќер во прав и засладете се.