Ви претставуваме одличен рецепт за чоколадна мус торта…
Потребни состојки:
Тесто
– 250гр. чоколадни бисквити
– 180гр. путер
Фил
– 5 белки
– 3 лажици шеќер
– 5 жолчки
– 250гр. чоколадо за готвење
– 250мл. слатка павлака
Начин на подготовка:
Измешајте ги мелените бисквити и стопениот путер и добиената смеса распоредете ја на дното и од страните на калапот. Печете на 180 степени 8 минути.
Белките изматете ги со 3 лажицишеќер во цврст шлаг. Во растопената чоколада додадете 5 жолчки и убаво промешајте.
На 2-3 пати вмешајте ги и белките во чоколадната смеса. Изматете ја павлаката и неа вмешајте ја со шпатула во чоколадната смеса.
Во изладениот калап истурете го чоколадниот мус и ставете ја тортата во фрижидер да се стегне барем 4 часа.
Пријатен апетит!