Засладете се со овие превкусни карамел посни бомбици со лешници…
Состојки:
– 200 гр шеќер
– 100 гр лешници
– 100 гр суви смокви
– 100 гр бисквити
– 50 гр суви кајсии
– сок и кора од 1/2 портокал
– 1 лажичка рум
Начин на подготовка:
Шеќерот растопете го на оган со 2-3 лажици вода, да пожолти и да се карамелизира. Откако ќе стане проѕирен тргнете го веднаш на страна. Изрендајте во него кора од половина портокал.
Смоквите и кајсиите со сокот од портокал ставете ги во сечко да се сомелат и истурете ги во карамелизираниот шеќер. Тука додадете ги и мелените лешници и бисквитите, румот и соединете.
Совет:
Шеќерот топете го на средна температура на рингла за да не прегори и загорчи. Може да ставите кора од цел портокал.
За украс на секоја бомбица можете да ставите по половина лешник.