Речиси сите луѓе, пред да го стават лебот во орманчето за чување леб во кујната, лебот, во обид да му ја задржат свежината и да спречат неговото сушење, го виткаат во ќесе.
Ваквата практика е исклучително штетна и секој што го прави тоа, треба да престане со ваквиот начин на складирање на лебот.
Верувањето дека лебот чуван во ќесе ќе остане подолго време свеж, ниту од далеку не е точно, бидејќи најлонската кеса само ќе потпомогне во „задушувањето” на лебот, а со тоа и кон негово забрзано сушење, по што лебот ќе биде навистина тврд и непријатен за јадење.
Покрај тоа, поради намалената моќност за циркулирање на воздухот во вака завитканиот леб, шансата да фати мувла и да биде неупотреблив, се зголемува двојно.
Затоа најдобро е да купувате леб во помали количини иако можеби така би требало тоа да го правите почесто.
Сепак, ова е единствениот начин секогаш да јадете мек и вкусен леб.
Доколку често знаете да претерате и купувате леб повеќе отколку што ви е потребно, тогаш таквиот леб чувајте го во фрижидер.