Искористете ја сезоната на ова сочно овошје и направете десерт кој ќе ви обезбеди доволна количина на шеќер, а воедно и ќе ве разлади
Ќе ве освои вкусот на оваа торта која е готова за речиси 15 минути.
Потребно ви е:
– 1 кг исчистена диња
– 2 пудинга од ванила
– 500 мл слатка павлака
– 400 гр бисквити
За декорација:
– 2 реда чоколадо за готвење
– 200 грама исецкана диња на помали кришки
Подготовка:
Исецкајте ја дињата на коцки и изматете ја со рачен пасатор, па во добиената каша од диња додадете пудинг од кесичка, кој не се вари, и се мешајте уште 3 минути.
Посебно изматете ја павлаката, па половина од изматената слатка павлака додадете ја во филот од дињи и мешајте додека да се соедини.
Во плех наредете ги кексите, па преку нив ставете 1/3 од филот од дињи.
Преку тоа ставете 1/2 од изматената слатка павлака, а преку слатката павлака уште еден ред бисквити, фил од диња и на крајот повторно ред слатка павлака.
За декорација изрендајте чоколадо или исецкајте кришки диња и наредете ги по желба.
Откако ќе завршите со се, оставете ја тортата во фрижидер на неколку часа, за бвискивите да омекнат и тортата доволно да се олади.