Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Филипини
Силог
View this post on Instagram
Силог е комбинација на ориз и место. На Филипините не е важно што јадете со оризот за појадок, се додека јадете нешто. Имаат разновидни силог-и, како тапсилог (суво говедско месо и ориз), хоцилог (виршла и ориз) и спамсилог (спам и ориз).
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Перу, Мексико и Сицилија
Пакистан
Халва Пори
View this post on Instagram
Халва Пори е бесквасен пржен леб, наут и сладок таан што го прави појадокот навистина посебна комбинација на вкусови! Најпопуларниот пакистански појадок е слатка и солена комбинација која вклучува чорба од наут, пржен леб, па дури и слатко уживање – тоа е како десерт за појадок! Со многу чорба!
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Данска, Русија и Англија
Луизијана
Грилади и гриз
View this post on Instagram
Направени со медалјони од говедско и кремаст гриз, овој класичен појадок од Луизијана ќе стави месо на вашите коски. Тоа е едно од многуте вкусни јадења од креолската кујна, која е родено на американскиот југ и ги спојува западноафриканските, француските и шпанските влијанија.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Катар, Малдиви и Индонезија?