Потребни состојки:
1/2 кг кори за баклава
200 гр ореви
100 гр бадеми
100 гр суво грозје
100 гр бисквити
50 гр гриз
100 гр маргарин
100 мл сок од портокал (тетрапак)
3 лажици шеќер
Масло
Шербет:
500 гр шеќер
2 кесички ванилин шеќер
1 поголем лимон
Подготовка:
Оревите, бадемите и бисквитите измелете ги и измешајте ги. Стопете 50 гр од маргаринот и додадете го во сувите состојки, а потоа и шеќерот, сувото грозје, гризот и сокот.
Во остатокот од маргаринот додадете сосема малку масло и стопете го.
Првата кора премачкајте ја со смесата од масло и маргарин, ставете уште една кора и премачкајте ја, а потоа истото направете го и со третата кора. На работ од корите ставете од филот и свиткајте ролат.
Редете ги ролатите во намастена тава за печење.
Потоа исечете ги на мали ролни и премачкајте со остатокот од маслото и маргаринот. Печете на 200 степени околу 25 минути.
Потоа, 500 гр шеќер сварете го со 300 мл вода, заедно со ванилиниот шеќер и лимонот исечен на кругови. Сипајте топол шербет врз топла баклава.
Оставете најмалку еден ден да се впие и да се изедначат вкусовите.