Зачинот кој секојдневно се наоѓа во нашата исхрана, од останатите ароматични засилувачи на вкусот се разликува по тоа што навистина ги топи мастите. Користете бибер секојдневно во исхраната и тргнете на сигурен пат во борба против масните наслаги.
Овој скромен додаток во јадењето, заедно со солта е најраспространетиот зачин, биберот веќе по навика го додаваме во храната со цел да и го подобриме вкусот, а неговата арома во устата својата вистинска улога ја добива во дигестивниот систем.
Биберот има улога во подобрување на работата на органите за варење, стимулирајќи лачење на ензими и желудечни сокови, со што се забрзува минувањето на храната низ органите.
Со антиоксидативните и антивоспалителните својства, една од најделотворните карактеристики на биберот е тоа што холестеролот го држи под контрола и ги уништува маснотиите. Биберот го зголемува производството на хлороводородната киселина во желудникот. Оваа киселина е заслужна за разградување на мастите, па делува против надуеност, гасови и останати стомачни проблеми.
Биберот најдобро ја задржува својата арома ако се чува во зрно, и кога во таа форма се користи или пак се меле непосредно пред готвењето. Најароматичен вид на бибер е зелениот, кој благодарение на етеричните масла кои длабински ги топат маснотиите, се повеќе се користи во средствата против целулит.
Совет:
- За максимално да ги искористите благодетите од биберот, купете цели зрна и машинка за мелење, па јадењата зачинете ги со свежо мелен бибер пред да ги консумирате.
- Освен во јадењата, бибер можете да додадете и во здравите напитоци од овошје и зеленчук, доволно е само да додадете неколку мелени зрнца кои ќе направат многу за вашиот метаболизам и за разградувањето на маснотиите.