15.8 C
Скопје
15:12 - 31 март, 2025

Како да користите помалку сол во исхраната?

Просечен човек внесува околу 11,6 грама сол дневно, иако препорачаната количина е максимум 5 грама. Нормално, солта не смеете целосно да ја исфрлите од исхраната, но потребно е да воспоставите поздрави навики кога е во прашање зачинувањето на вашите оброци.

Прекумерните количини сол може да го покачат крвниот притисок и да предизвикаат низа други здравствени нарушувања. Многу е важно да знаеме дека солта освен како зачин, ја внесуваме и преку ужинките и грицките, многу често несвесно. Особено треба да бидеме внимателни со чипсовите, сувомеснатите производи, колбасите и пекарските печива.

Затоа, следниот пат, обидете се да ја преполовите количината сол што ја додавате во чорбите и салатите, а наместо тоа, додадете оригано, кари, чили, бибер, сок од лимон, копар, куркума или кој било друг зачин што одговара со јадењето. Подеднакво ќе биде вкусно, а ќе биде далеку поздраво отколку кога е подготвено само со сол.

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Синдром на скршено срце

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Заштитете го вашето срце, направете коронарен стрес-тест

Еспресо

Клиника „Жан Митрев“: Вратите на Клиника „Жан Митрев“ се отворени за секој кому му е потребна медицинска помош

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Што е доплер на каротиди, за што се користи и кои се придобивките

Еспресо

Интервју со д-р Катерина Игневска, специјалист по микробиологија во Клиника „Жан Митрев“: Преку едукација и вежби до нулта толеранција за болнички инфекции

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Мамографија – кога и зошто е важна?

Еспресо
Се вчитува....