Денес со задволство ви го презентираме рецептот на Давор Панчевски за бела мусака со пилешко и печурки. Ова е една вкусна и интересна комбинација на вкусови, која освен тоа што се приготвува супер брзо и лесно сигурни сме дека и ќе стане Вашиот омилен ручек или вечера.
Потребни состојки:
1 кг пилешки стек
1 лажичка мешан сув зеленчук
Мелен црн пипер по вкус
За бешамел сосот:
1 кромид, ситно исечкан
2 лажици маслиново масло
1 лажица путер
500 г свежи шампињони, исечкани
2-3 чешниња лук, ситно исечкани
2 лажици брашно
1 лажичка сенф
1 лажичка суво оригано
500 мл млеко
200 г рендан кашкавал
ПОДГОТОВКА
Најпрво во тенџере со вода ставете го пилешкото бело месо да се свари заедно со мешаниот сув зеленчук и мелениот бибер. Гответе околу 15-20 минути откако водата ќе започне да врие.
Во меѓувреме, ситно исечкајте го кромидот и во тава на оган загрејте ги маслиновото масло и путерот. Започнете да го пржите кромидот, а веднаш потоа додајте ги и ситно исечканите шампињони. Додајте го и ситно исечканиот лук и гответе околу 5-7 минути додека целата смеса не спласне. Во неа додадете ги сенфот, ориганото и брашното. Зачинете со мешан сув зеленчук и промешајте. Потоа полека ставете го млекото и внимателно мешајте со помош на шпатула или дрвена лажица додека не добиете убав и густ сос. Свареното пилешко бело месо исечкајте го на мали коцки и додајте го во смесата со печурки и бел сос. Промешајте и целата смеса префрлете ја во огноотпорно тавче добро премачкано со масло за јадење или путер. На крај наросете од ренданиот кашкавал и по желба наросете малку суво оригано или сува мајчина душичка. Печете во загреана рерна на 170 степени околу 25-30 минути или додека кашкавалот не се растопи и не добие убава златна боја. Оставете 10-15 минути да се излади, а потоа сервирајте.
Мусаката со пилешко и печурки можете да ја послужите со обарен зеленчук, а воедно и со печен компир. Превкусна е во било која комбинација. Забавно готвење!