5.8 C
Скопје
03:13 - 28 април, 2024

Свечено ЈАГНЕШКО ПЕЧЕЊЕ: Меко како душа, се топи во уста, еве ги марифетите!

Подгответе го јагнешкото за велигденската трпеза со лук и рузмарин.

Потребни состојки

– 2 кг до 2 ипол јагеншки бут (без коска),

– четвртина чаша сок од лимон,

– 8 ченчиња лук,

– 3 лажици свеж ситно насечкан рузмарин,

– 1 лажица сол и

– 2 лажички мелен бибер.

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрее на 220 степени.

Парчето месо измијте го, исушето го со кујнска салфета, па во него втријте го лимоновиот сок, рамномерно распоредете лук и рузмарин по целата површина на месото, потоа посолете, наросете бибер и ставете го во тава за печење.

Месото печете го во рерна 20 минути, а потоа намалете ја температурата на рерната на 160 степени и продолжете да го печете два до два ипол часа. Основно правило е месото да го печете по 30 минути за секои 450 грама.

По печењето извадете го месото од рерна, завиткајте го со фолија и оставете го да отстои 15 минути пред да го сечете за температурата да се изедначи и соковите да не истечат.

Среќни велигденски празници!

Слични објави

(Фото) Никола Роквиќ собори личен рекорд! Пејачот откри колку километри поминал денеска на пат за Грција, бројката е фасцинантна

Еспресо

(Видео) Ана Николиќ пак ја шокираше јавноста, ги рашири нозете: „Сосема пукна женава“

еспресо

Таткото положи цвеќе, вдовицата ја нема! Миша Гроф ја одбележа годишнината од смртта на синот, Николина Пишек не била информирана

Еспресо

(Фото) Саша Ковачевиќ на романтично патување со девојката: Силно ја гушка, а таа никогаш посреќна

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев: Тироидектомија – отстранување на тироидната жлезда

еспресо

Еве што велат сараевчани за Харис Џиновиќ по разводот од Мелина: „Лош човек, го кренал носот…“

еспресо
Се вчитува....