23:04 - 22 декември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СЛОВЕНИЈА: Ролатот „Потица“ – Попознат како извор на гордост на секоја словенечка домаќинка

Попозната како извор на гордост на секоја словенечка домаќинка, „Потица“ е традиционална торта што обично се подготвува за свечености и прослави како Божиќ и Велигден. Колачот е изведен од постарите колачи со валано тесто, а првпат се споменува во 1575 година.

Првично, тортата била резервирана за високата класа, но со текот на годините се здобила со популарност кај селаните. Постојат околу 60 видови на потица, со различни, традиционални филови како што се ореви, лешници, тарагон, мед, семе од афион и урда.

Модерните верзии на потица вклучуваат дури и чоколадо како полнење. Овој десерт е многу важен дел од словенечката кујна, толку важен што двапати беше прикажан на словенечките поштенски марки.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ЛУИЗИЈАНА: Пралини од орев со вкус на домашна карамела!

Потребни состојки

  • 100 гр шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 60 гр путер
  • 220 гр топло млеко
  • 2 пакувања активен сув квасец
  • 55 гр топла вода
  • 2 јајца
  • 580 гр непросеано универзално брашно

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spela Ankele (@spelankele)

Полнење:

  • 3 јајца
  • 450 гр ореви, ситно сецкани
  • 200 гр кафеав шеќер
  • 76 гр путер, стопен
  • 1 ½ лажичка цимет (изоставувам поради алергии)
  • 1 лажичка паста или екстракт од ванила

Метод:

1. За тестото: во врело млеко измешајте шеќер, сол и 60 гр путер. Оставете го да излади до млака температура. Посипете квасец над топла вода во голем сад. Промешајте да се раствори. Промешајте го во смесата со млако млеко. Додадете 2 јајца и 220 гр брашно. Матете со дрвена лажица додека не се изедначи. Постепено додадете го преостанатото брашно; месете со рака додека тестото не стане доволно цврсто. Ставете го тестото во малку подмачкан голем сад. Превртете го тестото – со подмачкана страна нагоре – и покријте го со крпа.Оставете да нарасне на топло место без провев, додека не се удвои во големина – околу еден час.

2. За филот: во средна чинија изматете ги малкубјајцата, додадете јаткасти плодови, кафеав шеќер, путер, цимет и ванила. Промешајте и оставете го на страна.

3. Кога тестото ќе нарасне, издупчете го. На малку набрашнета површина, истурете го тестото, покријте го со сад и оставете да отстои 10 минути. Расукајте го тестото во правоаголник. Премачкајте со фил, на 1 сантиметар од работ. Почнувајќи од широка страна – цврсто навиткувајте. Запечатете со штипкање на рабовите од тестото со прстите.

4. На голема подмачкана хартија за печење, формирајте ролна во форма на полжав. Оставете да нарасне на топло место, покријте го со крпа, еден час. Загрејте ја рерната на 180С. Намачкајте со 2 лажици растопен путер. Печете 35-40 минути додека не порумени.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Класичната зачинета торта со мед која е лесна и брза за правење!

Слични објави

Славниот водител сподели тажни вести: „Никогаш нема да те заборавам, многу поминавме заедно“

Еспресо

(Фото) Сув луксуз: Петар Грашо вложил 160.000 евра во станот на планина

Еспресо

(Фото) Анастасија Ражнатовиќ без трошка шминка и во лежерно издание! По славата на мајка си веднаш се врати во Севиља

Еспресо

(Фото) Потресна објава на Милиќ Вукашиновиќ: По ампутацијата на ногата, умирам од болки, дома е хорор

Еспресо

(Фото) Тежок луксуз, облечена во десетици илјади евра: Џина Џиновиќ во Монте Карло рамо до рамо со најбогатите

Еспресо

Луна и Марко открија колку заработуваат од Јутјуб: „Доволно за еден луксузен стан во Белград!“

Еспресо
Се вчитува....