Пралини од орев се традиционални „Cajun“ слатки со потекло од Луизијана. Првите пралини беа донесени во Њу Орлеанс од Франција од Урсулинските монахињи во 1727 година. Поради фактот што бадемите биле оскудни, готвачите почнале да користат ореви од родните дрвја на Луизијана и така се родија претходниците на модерните пралини од орев.
Тие прво беа подготвувани како индивидуални ореви покриени со шеќерна обвивка. Денес, тие се прават со комбинација од орев, путер, ванила, млеко и шеќер.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
– 300 гр шеќер
– 300 гр кафеав шеќер
– 250 гр неутрално кондензирано млеко(или заменете со павлака за готвење)
– 115 гр путер или маргарин
– 250 гр орев, исечен на половинки и потпечен на тавче
– 1 лажичка екстракт од ванила
МЕТОД:
1. Намрсете два големи листови хартија за печење.
2. Во големо тенџере доведете до вриење: шеќер, кафеав шеќер и млеко/павлака, често мешајќи. Намалете ја топлината на средна и варете, мешајќи често додека термометарот за бонбони не достигне 111°С (приближно 11 минути).
3. Додадете путер и ореви. Со постојано мешање, варете додека термометарот за бонбони не достигне 114°С.
4. Тргнете од оган и промешајте ја ванилата.
5. Со дрвена лажица енергично мешајте 1 до 2 минути или додека смесата не почне да се згуснува.
6. Набрзо со помож на лажица нанесувајте парче по парче врз подготвената хартија за печење.
7. Оставете да се излади додека не се стегне.
View this post on Instagram
Добар апетит!
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ШПАНИЈА: „Магдалени“ – меки, воздушести колачи што може и дете да ги направи