16.8 C
Скопје
02:59 - 27 јули, 2024

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Чорба од компир и таан

Велигденските пости кои траат 48 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Денес ви откриваме еден рецепт на една многу вкусна чорба која убаво ќе ви дојде ова попладне, ќе ве засити и ќе ви даде енергија по напорниот работен ден .

Состојки:

– 6 компири
– 3 лажици таан
– 100мл. лимон
– 30гр. свеж магдонос
– сол и бибер

Подготовка:

Излупете ги, убаво измијте ги и ставете ги да се варат во вода. Откако убаво ќе се сварат оставете ги да се изладат, а потоа ставете ги во блендер со 100мл. студена вода.

Сместата од блендерот истурете ја во водата во која се вареле компирите (со тоа можете и сами да ја одредите густината на супата, помалку или повеќе вода, погуста супа или поретка чорба)

Потоа ставете го повторно тенџерето да зоврие убаво со компирите и кога ќе се излади додадете го таанот, свежиот магдонос и зачините по вкус.

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Се појавија експлицитни фотографии од Меланија Трамп: „Сакате да удирате ниско?“

еспресо

(Фото) Романтичен ручек на луксузна јахта: Братот на Новак Ѓоковиќ и сопругата уживаат на море

jasmina.kantardzieva

Цеца Ражнатовиќ жртва на измама: Моето име е злоупотребено, ќе биде добро ако не поднесам кривична пријава

Еспресо

„Веста нè шокираше!“ Соседите на Драгана Мирковиќ од родниот крај го разврзаа јазикот за разводот со Тони Бијелиќ

Еспресо

„Прво ќе те претепа, па ќе ти донесе букет“: Ведрана Рудан ги откри деталите за бруталното насилство во бракот

Еспресо

(Фото) Ѕирнете во домот на Јелена Томашевиќ и Иван Босиљчиќ: Украсен со многу љубов и светлина

Еспресо
Се вчитува....