Маласада се традиционални португалски крофни направени од јајца, брашно, шеќер и млеко. Понекогаш се зачинуваат со цимет или шеќер. Оригиналните португалски маласади немаат дупки или филови, но варијациите подготвени на Хаваи имаат.
Популарноста на маласадите на Хаваите не е случајна – португалски работници од Азорските Острови и Мадеира дошле на Хаваи во 19 век за да работат на плантажите. Тие со себе ја донеле својата традиционална храна, вклучувајќи ги и маласадите, кои првично биле подготвувани за да се искористи целиот шеќер и маст во домот пред Великиот пост.
(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ГРЦИЈА: Портокалопита – врвна прослава на сезоната на портокалите!
Хавајските маласади може да се полнат со разни состојки како што се чоколадо, гуава или пудинг од кокос (хаупија). Името маласадас значи слабо готвено, што се однесува на зашеќерената надворешност која е контрастна со мека внатрешност.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
- 125 мл полномасно млеко
- 2 лажици шеќер
- 1 1/2 лажиче сув квасец
- 350 гр брашно (за леб)
- 1/4 лажиче сол
- 1/3 чаша шеќер, плус за зачинување на маласадите
- 2 јајца
- 1 лажица стопен несолен путер
- 60 мл павлака за готвење
- 1 лажиче оцет
- 1 лажиче екстракт од ванила
- масло за пржење
- цимет – по желба
View this post on Instagram
МЕТОД:
1. Загрејте го млекото и додадете квасец и шеќер. Оставете го настрана додека не добие пенест изглед.
2. Во меѓувреме, измешајте го брашното со сол и шеќер. Ставете го на страна.
3. Изматете ги јајцата додека не добијат меурчиња. Додадете ја мешавината од квасец, растопен путер, павлака за готвење, екстракт од ванила и оцет. Измешајте добро.
4. Во мешавината од брашно, направете мал бунар и додадете дел од смесата со јајца. Користејќи дрвена лажица, мешајте заедно додека полека ја додавате остатокот од смесата со јајца. Кога тестото ќе почне да изгледа лабаво и бушаво, префрлете го на рамна површина и месете додека не почне да се измазнува.
5. Префрлете го во голем сад и покријте го со крпа или пластична фолија. Оставете го да нарасне 2 часа или додека не се удвои во големина.
6. Откако тестото ќе нарасне, започнете да ги формирате маласадите. Земете парче од тестото и почнете да формирате кругови од 5цм. Може да се формираат со рака или да го израмнете тестото и да отсекувате кружни форми.
7. Ставете ги на плех, покријте ги и оставете ги да нараснат уште два часа.
8. Загрејте околу 5 сантиметри масло во висина. Внимателно ставете го тестото во маслото и оставете да се готви околу 2 минути или додека не почне да изгледа златно кафеаво. Превртете го и оставете го да се готви додека не изгледа кафеаво.
9. Тргнете го од маслото и оставете го настрана на решетка со лист за печење на дното за да ги собере остатоците од маслото. Гответе го остатокот од тестото со истиот процес.
10. Откако ќе се излади тестото, во сад со шеќер, брбелајте ја маласадата во шеќерот додека не се премачкаат сите страни. Повторете го процесот додека сите крофни не бидат покриени со шеќер. Ако сакате да имате фил во маласадата, можете да додадете во овој дел од процесот.
11. Со нож, исечете мала дупка во маласадата и користејќи стапче или долг стап како ражен, размавнете го од страна на страна за да создадете шуплина за филот.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Класичната зачинета торта со мед која е лесна и брза за правење!