11.8 C
Скопје
21:33 - 26 април, 2024

Внимавајте со старите зачини!

Многу од зачините што ги имате во кујната веројатно веќе не се за употреба бидејќи се одамна отворени, го изгубиле вкусот и нема да му ја дадат аромата што ја очекувате.

Повеќето сушени зачини имаат рок три години. Некои пак изветрејуваат побрзо, па треба да се тестира нивниот вкус веќе после една година. Затоа купувајте мали колични.

Кога купувате лешници, бадеми, ореви, не заборавајте дека имаат рок на траење неколку месеци ако ги чувате на собна температура и една година во замрзнувач.

Исчистете го замрзнувачот. Храната го губи вкусот ако предолго стои замрзната.

Експертите препорачуваат 4 до 12 месеци за говедско, пилешко и свинско, а за повеќето подготвени јадења рокот е еден месец до половина година.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....