Ако припаѓате на група луѓе кои уживаат во лукот и често го користат во рецепти, тогаш сигурно сте имале ситуации кога не можете да избегате од мирисот бидејќи се залепи при сечкање.
Еве еден едноставен трик како да го отстраните овој специфичен мирис.
Проголтаниот лук останува со вас затоа што содржи масла кои влегуваат во крвта и ткивото на белите дробови и остануваат во вашиот систем долго по консумирањето.
Решенијата: џвакање јаглика, земање таблети со хлорофил – звучат добро, но тие не функционираат. Можеби ќе можете привремено да го маскирате мирисот, но штом ќе влезе во вашиот систем, ништо друго освен времето нема да го отстрани. Затоа уживајте.
Сечењето лук е друга приказна: За да го отстраните мирисот на лук од вашите раце, едноставно тријте ги прстите на нерѓосувачки челик. За оваа намена се продаваат решетки од нерѓосувачки челик, но челичните мијалници или тави работат исто толку добро.
извор: „magazin.novosti“