Исхраната може да влијае на мирисот на потта, плунката и другите телесни течности, како што е мајчиното млеко, па затоа има смисла да се претпостави дека диетата исто така може да го промени вкусот на семената течност.
Големите престапници кои на семената течност ѝ даваат лош вкус и мирис се:
- Лук, кромид, брокула, зелка, лиснато зеленило, аспарагус, месо и млечни производи
Храна што може да помогне да се поправи вкусот и мирисот на семената течност вклучува:
- Целер, магдонос, пченица, цимет, морско оревче, ананас, папаја, портокали
Сепак, ова не значи дека семената течност ќе има посладок вкус, туку се смета дека оваа храна го намалува природното ниво на алкалност на семената течност. Опсегот на рН вредноста е од 7,2 до 8,2, што значи дека оваа храна може да придонесе за помала горчина на вкусот – а не дополнителна сладост.
Како алкохолот влијае на вкусот?
Анегдотски докази сугерираат дека алкохолот може да создаде горчлив и кисел вкус, но тоа во голема мера ќе зависи од видот на алкохолот што го пиете. На пример, жестокиот алкохол има повеќе влијание врз вкусот отколку пивото или виното.
Како тутунот и другите супстанции можат да влијаат на вкусот?
Како и кај алкохолот, тутунот, кафето и другите супстанции како дрога се смета дека придонесуваат вкусот да стане погорчлив, лут или кисел. Тутунот и другите супстанции, исто така, можат потенцијално да влијаат на подвижноста, бројот и квалитетот на семената течност.
извор: „Healthline“