21.8 C
Скопје
18:49 - 27 април, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ВИЕТНАМ: Крцкава палачинка – „Bánh xèo“

Слободно преведено како крцкави палачинки, „bánh xèo“ е познато виетнамско јадење кое комбинира крцкави палачинки со разновидни солени состојки. Карактеристичниот виетнамски елемент во овие хранливи палачинки е брашно од ориз, кое се комбинира со вода, куркума и кокосово млеко со цел да се создаде густо жолто тесто.

Дополнителните состојки, најчесто млад кромид, никулци од грав, ракчиња и свинско или говедско месо, се пржат пред смесата да се додаде во тавата. Палачинката се пржи во тава на ниска температура и нежно се преклопува на половина, чувајќи ги состојките безбедно сместени во внатрешноста на палачинката.

„Bánh xèo“ се јаде насекаде во Виетнам, со мали регионални разлики во состојките. Традиционално, се служи на посебен начин, обично надополнети со зеленчук како што е зелена салата, моркови и краставици, зачинети со свеж коријандер, нане и магдонос.

Познатиот „nuoc cham“ сос, направен со рибји сос, сок од лимета, шеќер, сецкани чили пиперки и лук обично се служи заедно со крцкавите палачинки. Палачинките се секогаш свежо подготвени и треба да се искинат на поголеми парчиња, кои обично се завиткани во зелена салата или оризова хартија и се јадат рачно.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rodeo Public Market (@rodeo39pm)

Потребни состојки:

За тестото:

– 3/4 чаша оризово брашно
– 1/4 чаша пченкарен скроб
– 1/4 лажичка сол
– 1/4 лажичка куркума во прав
– 1/4 чаша кокосово млеко
– 1 чаша вода
– 2 стебленца кромид (по избор)

За полнењето:

– 1 мал жолт кромид, тенко исечен
– 120 гр свинско рамо, тенко исечено
– 250 гр ракчиња, излупени и исчистени
– 1 1/2 чаши никулци грав
– 1 лажичка рибји сос
– сол и црн пипер
– масло за готвење

За сос:

– 2 лажици сок од лимета
– 4 лажици вода
– 1 лажица рибји сос
– 1 лажичка шеќер
– 1 чешне лук, ситно сецкано

За послужување: Зелена салата, нане, коријандер

МЕТОД:

1. Во сад за месење, додадете брашно од ориз, пченкарен скроб, сол и куркума. Додадете кокосово млеко и вода и матете додека тестото не се изедначи без грутки. Ставете на страна.

2. Исечете го ситно младиот кромид и оставете го настрана. Се додава непосредно пред да се направи палачинката.

3. Подгответе ги сите состојки за полнењето: ситно исецкајте кромид, ситно исецкајте свинско месо, излупете и исчистете ги и ракчиња.

4. На средно висока температура, додадете масло, а потоа додадете парчиња кромид. Пржете 2-3 минути додека кромидот не ја изгуби суровоста, а сепак да остане крцкав. Префрлете се на чиста чинија.

5. Во истата тава на средно висока температура, додадете додадете свинско месо во еден слој и оставете го да се готви непречено 30 секунди. После тоа, додадете 1 лажичка рибји сос и црн пипер и пржете додека свинското месо не се зготви целосно. Префрлете на чиста чинија.

6. Во истата тава, проверете дали е на средно висока топлина. Додадете ракчиња и пропржете ги двете страни додека не се целосно готови. Зачинете со малку сол. Префрлете се на чиста чинија.

7. Измешајте заедно сок од лимета, вода, рибји сос и шеќер. Вкусете и прилагодете по ваш вкус, а потоа додадете лукче.

8. Додадете го младиот кромид во тестото и добро промешајте.

9. Ако користите иста тава, избришете ја. Ставете ја на средно до средно висока температура, додадете масло за да ја премачкате тавата.Истурете од тестото во тавата и брзо вртете ја тавата за да го покрие дното. Тестото треба да закрчка веднаш откако ќе го истурите во тавата. Ако користите мала или поголема тава, прилагодете ја количината на тесто: користете доволно само за да го премачкате дното со тенок слој.

10. На почетокот, палачинката ќе изгледа меко. Оставете да се готви 2-3 минути. Кога ќе видите дека дното е на пат да стане крскаво (можете да користите шпатула за да го проверите дното), ставете 1/2 чаша никулци од грав на едната страна од палачинката. Оставете да се готви 20-30 секунди. Продолжете да додавате 1/3 од кромидот, свинското и ракчињата на истата страна каде што само ги ставивте никулците.

11. Продолжете да ја готвите палачинката уште 2-3 минути додека не стане крцкава. Ако сметате дека е потребно повеќе масло, наросете малку масло околу работ на тавата. Исто така, обрнете внимание на топлината, ако видите дека развива боја премногу брзо, малку намалете ја топлината.

12. Кога палачинката е готова, користете шпатула за да ја преклопите празната половината.
Продолжете со преостанатото тесто и полнење. Исчистете ја тавата откако ќе завршите со секоја палачинка.

Слични објави

(Фото) Саша Ковачевиќ на романтично патување со девојката: Силно ја гушка, а таа никогаш посреќна

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев: Тироидектомија – отстранување на тироидната жлезда

еспресо

Еве што велат сараевчани за Харис Џиновиќ по разводот од Мелина: „Лош човек, го кренал носот…“

еспресо

Неделен хороскоп (од 29 април до 5 мај): Посебни мигови за Јарците, љубов за Биковите, одлично за Близнаците…

еспресо

(Фото) Силни зборови на Драгана Мирковиќ по разводот: „Многу сум посилна отколку што мислев, се сакам новата себе!“

еспресо

Бакингемската палата ја објави здравствената состојба на кралот Чарлс: Еве ги деталите

еспресо
Се вчитува....