Ако сакате да внесете вистинско празнично задоволство на велигденската трпеза, пробајте го овој едноставен рецепт.
Намирници
– 1 кг брашно,
3 јајца плус 2 жолчки,
250 грама шеќер,
2 ванилин шеќер,
3 изрендани кори од портокал,
1 изрендана кора од лимон,
100 грама суво грозје и
100 грама кандирано овошје по желба,
1 свеж квасец,
100 грама масло,
150 грама путер или маргарин,
50 мл млеко,
прстофат сол.
View this post on Instagram
Подготовка
Во сад загрејте 10 мл млеко, додадете една мала лажичка шеќер и една мала лажичка брашно, измешајте и додадете го свежиот квасец. Оставете да се подигне, покриено со кујнска крпа. Брашното претурте го во друг сад и оставете го на топло место за да се загрее.
Изматете три цели јајца и 2 жолчки додека добиете пенеста смеса, потоа во неа додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, па повторно измешајте додека смесата стане хомогена. На крајот додадете ги и изренданите кори од портокал и лимон, сувото грозје и кандираното овошје, па повторно убаво измешајте.
На тивов оган растопете го маслото со путерот.
Смесата со јајцата, шеќерот и кандираното овошје додадете ја на брашното и нежно измешајте, потоа во неколку наврати додавајте го маслото со непрекинато мешање. Додадете прстофат сол, потоа и квасецот, повторно се измешајте и почнете да го додавате преостанатото млеко со непрекинато мешање.
Смесата ставете ја на топло место покриена со кујнска крпа додека двојно не се подигне, а потоа премесете ја и поделете ја на четири еднакви топчиња. Префрлете ги во тава покриена со масна хартија за печење и оставете ги да нараснат.
Во меѓувреме загрејте ја рерната на 150 степени, а слатките лепчиња откако ќе нараснат пресечете ги со остар нож на три реза, од средината кон аглите, правејќи резови долги околу 5 сантиметри. Печете 30 минути.
Во меѓувреме, направете го сирупот од 5 мл вода и 1 голема лажица шеќер, добро измешајте и после 30 минути печење извадете ги слатките лепчиња од рерната, премачкајте ги со сирупот и врз нив наросете од ванилиниот шеќер. Вратете ги лепчињата во рерна и печете уште 10-на минути, извадете ги и добро изладете ги пред да ги сечете.