-0.2 C
Скопје
05:22 - 22 ноември, 2024

Велигденски лепчиња со кандирано овошје: РАДОСТ НА ТРПЕЗАТА, ЕДНОСТАВЕН РЕЦЕПТ

Ако сакате да внесете вистинско празнично задоволство на велигденската трпеза, пробајте го овој едноставен рецепт.

Намирници

– 1 кг брашно,

3 јајца плус 2 жолчки,

250 грама шеќер,

2 ванилин шеќер,

3 изрендани кори од портокал,

1 изрендана кора од лимон,

100 грама суво грозје и

100 грама кандирано овошје по желба,

1 свеж квасец,

100 грама масло,

150 грама путер или маргарин,

50 мл млеко,

прстофат сол.

Подготовка

Во сад загрејте 10 мл млеко, додадете една мала лажичка шеќер и една мала лажичка брашно, измешајте и додадете го свежиот квасец. Оставете да се подигне, покриено со кујнска крпа. Брашното претурте го во друг сад и оставете го на топло место за да се загрее.

Изматете три цели јајца и 2 жолчки додека добиете пенеста смеса, потоа во неа додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, па повторно измешајте додека смесата стане хомогена. На крајот додадете ги и изренданите кори од портокал и лимон, сувото грозје и кандираното овошје, па повторно убаво измешајте.

На тивов оган растопете го маслото со путерот.

Смесата со јајцата, шеќерот и кандираното овошје додадете ја на брашното и нежно измешајте, потоа во неколку наврати додавајте го маслото со непрекинато мешање. Додадете прстофат сол, потоа и квасецот, повторно се измешајте и почнете да го додавате преостанатото млеко со непрекинато мешање.

Смесата ставете ја на топло место покриена со кујнска крпа додека двојно не се подигне, а потоа премесете ја и поделете ја на четири еднакви топчиња. Префрлете ги во тава покриена со масна хартија за печење и оставете ги да нараснат.

Во меѓувреме загрејте ја рерната на 150 степени, а слатките лепчиња откако ќе нараснат пресечете ги со остар нож на три реза, од средината кон аглите, правејќи резови долги околу 5 сантиметри. Печете 30 минути.

Во меѓувреме, направете го сирупот од 5 мл вода и 1 голема лажица шеќер, добро измешајте и после 30 минути печење извадете ги слатките лепчиња од рерната, премачкајте ги со сирупот и врз нив наросете од ванилиниот шеќер. Вратете ги лепчињата во рерна и печете уште 10-на минути, извадете ги и добро изладете ги пред да ги сечете.

 

Слични објави

Поранешна помошничка на Лепа Брена откри каква е пејачката приватно: Eдна работа никогаш нема да ѝ ја заборави

Еспресо

(Фото) Босански пејач доживеа сообраќајна несреќа во центарот на Белград! Автомобилот му е целосно уништен

Еспресо

(Фото+видео) Неда Украден подготвена за куќната слава, пејачката виткаше сарма со внуката

Еспресо

(Фото) Тело како на божица! Наташа Беквалац во проѕирен тил ги покажа градите и рамниот стомак

Еспресо

(ФОТО) Дарко Лазиќ и Катарина ја крстија ќерката: Малата Срна е преслатка во бел фустан со панделка на глава

Еспресо

(Фото) Анастасија Гудељ засукала ракави и направила пита: Рецептот се подготвува брзо и лесно

Еспресо
Се вчитува....