-0.2 C
Скопје
10:07 - 18 јануари, 2025

(РЕЦЕПТ) СТЕФАНИЈА НЕСТОРОВСКА НИ НАПРАВИ ПАЛАЧИНКИ ОД ЈАБОЛКА: Нахранете ги и непцето и душата

стефанија на

Есента е вистинското време за седење дома, на топло, гледајќи ја омилената серија, во која уште повеќе ќе уживате, ако целата атмосфера ја „зачините“ со некој здрав и вкусен деликатес. Иако на прв поглед, палачинките се нешто „веќе видено“, постојат стотици варијации како да ги приготвите и одново да уживате во нивниот разновиден вкус.

Младата инвентивна Стефанија Несторовска, која стои зад инстаграм-профилот и блогот snestorovska.com, денеска приготви есенски палачинки од јаболки во кој ќе уживаат сите љубители на овој деликатес кој никогаш не излегува од „мода“.

Потребни состојки:

  • 90 гр овесни снегулки
  • 60 гр млеко од бадеми (или млеко по желба)
  • 120 гр пире од јаболки
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1 лажица мед
  • 1/4 лажичка морско оревче (зачин)
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка кардамом (зачин)
  • мошне малку ѓумбир во прав

Доколку користите купечко пире од јаболки внимавајте да биде со 100 отсто јаболки без додадени состојки.

Јаболковиот оцет се додава за да се добие реакција со прашокот за печиво која ќе помогне да пораснат палачинките при пржењето и да се добие тој мек ефект.

Фото: Приватна архива

Начин на подготовка:

Сите состојки се додаваат во блендер и се блендира неколку минути се додека не се добие соединета, кремаста смеса. Може да се користи и рачен миксер или пак, сите состојки рачно да се измешаат, меѓутоа, препорачувам да се користи блендер за максимум мазна текстура. Смесата се остава да отстои на собна температура 5-10 минути за да се згусне. Се загрева нелеплива тава за пржење на средно-висока температура и се додава малку кокосово масло или масло по желба. Кога маслото ќе биде загреано се додаваат околу 2-3 лажици од смесата и се израмнува површината за да се добие форма на палачинка. Се пржи околу 1-2 минути од едната страна, се превртува и се пржи уште 1-2 минути на другата страна. Се повторува со постапката со останатата смеса. Се додаваат преливи по желба и се сервираат топли.

Забелешки и совети:

  • Палачинките може да стојат 1-2 дена на собна температура или во фрижидер неколку дена.
  • Палачинките може да се замрзнат. Кога ќе се испржат, се оставаат комплетно да се изладат и се складираат секоја одделно во ќесички за замрзнување. Се оставаат во замрзнивач и до 5-6 месеци. За повторно консумирање може да се потпечат на тостер или, пак, во загреана рерна неколку минути се додека не се одмрзнат.

Извор: Слободен Печат

Слични објави

Сандра инсистира: Поранешната сопруга на Милан Калиниќ го поканила на ручек, а дали тој прифатил?

Еспресо

(Фото) Совршено утро во кревет на Тајланд, снаата на Брена откри дека Виктор ја третира како кралица: „Љубовта на мојот живот“

Еспресо

Хороскоп за 18 јануари: Јарците не знаат кај им е главата, Рибите ќе ја променат работата, а вие?

apostolova

(Фото) Сите на куп: Драгана Мирковиќ со децата и снаата ужива во луксузот на Дубаи

Еспресо

(Видео) Секогаш насмеана и згодна: Лила Филиповска се присети како изгледала низ времето

Еспресо

Јелена Карлеуша призна, повеќе не ги крие чувствата кон кошаркарот: „Многу ми се допаѓа…“

Еспресо
Се вчитува....