9.8 C
Скопје
09:11 - 5 ноември, 2024

ПИЛЕШКОТО НА ЕЛИЗАБЕТ ТЕЈЛОР: Рецепт во кој уживала актерката, а ќе ве воодушеви

Елизабет Тејлор е персонификација на совршенството, од нејзините впечатливи виолетови очи до нејзиниот смирен глас и нејзиното беспрекорно чувство за стил. Таа ќе остане запаметена по епската филмска кариера и се разбира турбулентниот љубовен живот. Елизабет беше жена што знаеше да ужива во животот и задоволствата на истиот, а нејзиниот рецепт за пилешко ќе направи и вие да уживате.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles Casillo (@charles_casillo)

Потребни состојки:

  • 1 авокадо, излупено и исечено на коцки
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 кг пилешко, исечени на парчиња за сервирање
  • 1/4 чаша путер + 3 лажици
  • 3 парчиња мал кромид – ситно сечкани
  • 3 лажици коњак
  • 1/3 чаша суво бело вино
  • 1 чаша крем за готвење
  • 200 гр исечени свежи печурки
  • 1 чаша пилешки бујон
  • Сецкан свеж магдонос, за гарнир

пилешко

Начин на подготовка:

– Посипете го авокадото со сок од лимон. Покријте и ставете го во фрижидер.

– Зачинете го пилешкото со сол и бибер. Во голема тешка тава, на тивок оган, загрејте 3 до 4 лажици путер и пржете го пилешкото околу 35 до 40 минути. Користете две тави ако е потребно, додавајќи повеќе путер по потреба.

– Готвеното пилешко префрлете го во сад за сервирање. Покријте лабаво со алуминиумска фолија и оставете го во затоплена рерна, 15 минути додека го подготвувате сосот.

– За да го направите сосот, во тавчето додајте го кромидот. Гответе на средна топлина, мешајќи ги и стругајќи ги страните и дното на тавата со дрвена лажица. Додадете коњак и вино и оставете да зоврие. Се вари додека смесата речиси не испари. Додадете крем и гответе уште 5 минути. Додадете пилешки бујон во смесата и гответе на средна температура, постојано мешајќи додека не се згусне.

–  Додека се готви сосот, пржете ги печурките на силен оган во путер. Во сосот додадете ги печурките и коцките авокадо. Мешајте додека убаво да се соедини.

– Прелијте го на пилешко и посипете со магдонос.

На здравје и уживајте!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Aisman (@aisman418)

Слични објави

Цеца брутално искрена за затворските денови: „Ми смрзнаа коските во ќелијата, не јадев со денови“

Еспресо

Хороскоп за 5 ноември: Близнаците ќе привлекуваат со својот шарм, Стрелците ќе доживеат љубовна авантура

Еспресо

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо

Луѓето бесни на Сека Алексиќ зошто имала настап по трагедијата во Нови Сад, пејачката веднаш се огласи: „Никој не знае да прегрне кога боли“

Еспресо
Се вчитува....