Елизабет Тејлор е персонификација на совршенството, од нејзините впечатливи виолетови очи до нејзиниот смирен глас и нејзиното беспрекорно чувство за стил. Таа ќе остане запаметена по епската филмска кариера и се разбира турбулентниот љубовен живот. Елизабет беше жена што знаеше да ужива во животот и задоволствата на истиот, а нејзиниот рецепт за пилешко ќе направи и вие да уживате.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
- 1 авокадо, излупено и исечено на коцки
- 1 лажица сок од лимон
- 1 кг пилешко, исечени на парчиња за сервирање
- 1/4 чаша путер + 3 лажици
- 3 парчиња мал кромид – ситно сечкани
- 3 лажици коњак
- 1/3 чаша суво бело вино
- 1 чаша крем за готвење
- 200 гр исечени свежи печурки
- 1 чаша пилешки бујон
- Сецкан свеж магдонос, за гарнир
Начин на подготовка:
– Посипете го авокадото со сок од лимон. Покријте и ставете го во фрижидер.
– Зачинете го пилешкото со сол и бибер. Во голема тешка тава, на тивок оган, загрејте 3 до 4 лажици путер и пржете го пилешкото околу 35 до 40 минути. Користете две тави ако е потребно, додавајќи повеќе путер по потреба.
– Готвеното пилешко префрлете го во сад за сервирање. Покријте лабаво со алуминиумска фолија и оставете го во затоплена рерна, 15 минути додека го подготвувате сосот.
– За да го направите сосот, во тавчето додајте го кромидот. Гответе на средна топлина, мешајќи ги и стругајќи ги страните и дното на тавата со дрвена лажица. Додадете коњак и вино и оставете да зоврие. Се вари додека смесата речиси не испари. Додадете крем и гответе уште 5 минути. Додадете пилешки бујон во смесата и гответе на средна температура, постојано мешајќи додека не се згусне.
– Додека се готви сосот, пржете ги печурките на силен оган во путер. Во сосот додадете ги печурките и коцките авокадо. Мешајте додека убаво да се соедини.
– Прелијте го на пилешко и посипете со магдонос.
На здравје и уживајте!
View this post on Instagram