3.8 C
Скопје
20:11 - 20 декември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО РОМАНИЈА: „Ciorbă de burtă“, поинаква шкембе чорба

шкембе чорба

„Ciorbă de burtă“ е кремаста, кисела и црвена романска супа со жолта боја, која содржи ленти од шкембе и парчиња црвена пиперка. Иако се смета за редок деликатес и за вистински гурмани, поради неговата главна состојка е поставата на стомакот на кравата, но „ciorbă de burtă“ е прилично едноставно јадење.

Во суштина, тоа е супа од шкембе зачинето со оцет, павлака и муџдеи – сос од лук направен од мелени чешниња лук, сол и масло. За бујонот се користат разни состојки, вклучително и кромид, моркови, целер, пашканат и магдонос, ловорови листови и зрна бибер.

„Ciorbă de burtă“, традиционално се служи врела со лути зелени пиперки и лажица или две павлака на страна. Исто како и многу други обележја на романската кујна, „ciorbă de burtă“ има потекло од Отоманската империја.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bogdan Cervenschi (@bogdancervenschi)

Потребни состојки:

– 5 л вода
– 1,2 кг ширден
– ½ кг телешки коски
– ½ целер, излупен
– 1 пашканат
– 3 моркови, излупени
– 2 лажици масло
– 1 кромид, излупен
– 1 лажица пиперки
– 4-5 ловорови лисја
– 10 чешниња лук, ситно сецкани
– 6 жолчки од јајце
– 300 гр павлака
– 100 гр маринирани печени пиперки
– Сок од лимон од 1 лимон или 5-6 лажици оцет
– сол и црн пипер

Припрема:

1. Измијте го шкембето и исечете го на големи парчиња. Ставете ги парчињата во големо тенџере и додадете ја водата, говедските коски, биберот, ловоровите листови и обилната лажица сол. Оставете да врие 2-2,5 часа (или 1 час ако имате тенџере кое готви под притисок).

2. Кога шкембето е скоро сварено, додадете еден морков, целер и кромид. Со цедалка или лажица отстранете ја пената што се формира над супата и отфрлете ја.

3. Додека се готви шкембето, изрендајте ги преостанатите 2 моркови и пржете во тава со 2 лажици масло.

4. Извадете го шкембето од супата и исечете го на мали ленти. Отфрлете ги говедските коски и зеленчукот од супата. Ставете ги пржените моркови во цедалка преку големо тенџере и прелијте ја супата врз нив. Готвените моркови ѝ даваат на супата сладок и нежен вкус.

5. Доведете ја супата повторно до вриење. Додадете го шкембето и оставете да се динста уште неколку минути.

6. Измешајте ги жолчките и павлаката. Додадете 2-3 лажици супа за да ја доведете смесата на иста температура како и супата. Тргнете го тенџерето од оган и истурете ја смесата.

7. Исечете ги маринираните пиперки на мали коцки. Измешајте го мелениот лук со малку сол и
2-3 лажици вода. Додадете маринирани пиперки и лук во супата. Додадете сок од лимон (или оцет) и повеќе сол ако е потребно.

Послужете ја врела и уживајте!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mâncători (@mancatori_cluj)

Слични објави

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо
Се вчитува....