Бисквитите Анзак се слатки колачиња направени од комбинација: брашно, овес, сируп, путер, шеќер, кокос и сода бикарбона. Иако потеклото на овие колачиња не е јасно и Австралија и Нов Зеланд тврдат дека ги измислиле бисквитите Анзак што ги знаеме денес.
Првиот познат рецепт за бисквитите е сосема поинаков од модерните колачиња, иако други слични рецепти биле пронајдени во готвачите од раните 1900-ти. Колачињата се поврзани со „Денот на Анзак“, ден на сеќавање на пристигнувањето на Австралискиот и Новозеландскиот армиски корпус (АНЗАК) на Галиполи, бидејќи некои веруваат дека бисквитите им биле испратени на војниците за време на војната.
Сепак, овесните, путерести бисквити почесто се подготвувале дома за да се продаваат на настани за собирање средства, па се поврзале со војната и тоа доведе до употреба на името Анзак. Денес, овие едноставни бисквити се наоѓаат во повеќето супермаркети и кафулиња низ Австралија и Нов Зеланд и се идеални за пиење во шолја топло кафе или чај.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
– 125 гр путер, сецкан
– 2 лажици шеќерен сируп или мед
– 1/2 лажичка сода бикарбона
– 2 лажици врела вода
– 90 гр овес
– 150 гр сенаменско брашно
– 220 гр кафеав шеќер
– 60 гр сушен кокос
Метод:
1 Загрејте ја рерната на 180 стени. Подмачкајте две големи тави за рерна и ставете хартија за печење.
2 Промешајте путер и сируп/мед во средно тенџере на тивок оган додека не се изедначи. Додадете раствор од сода бикарбона и вода, а потоа останатите состојки.
3 Расукајте иста количина од смесата во топчиња (препорачано: една лажица-едно топче) и ставете ги на растојание од 5 сантиметри на обложените тави, а потоа малку израмнете ги со притискање.
4 Печете 12 минути или додека не поруменат. Изладете ги бисквитите на послужавници да изладат.
View this post on Instagram