15.8 C
Скопје
15:27 - 31 март, 2025

(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО ДАНСКА: Пудинг од ориз и вишни кој се јаде на Божиќната ноќ

десерт данска пудинг рецепт

Рисаламанд е десерт кој се појавил кон крајот на 19 век во Данска. Вообичаено било да се подготви големо количество пудинг од ориз за ноќта пред Божиќ (lillejuleaften). Во пресрет на 23-ти, луѓето јаделе дел од пудингот од ориз, украсен со путер, шеќер и цимет. На Божиќната ноќ, остатоците од оризовиот пудинг се подготвувале со шлаг, бадем, сируп и вишни. Токму оваа припрема му го дала името на десерот – рисаламанд.

Во Данска е вообичаено во пудинготоѕ рисаламанд да се стави цел бадем. Тој што ќе го најде добива награда. Оваа награда е обично мало прасе од марципан, чоколадно срце или дури и играчка ако победникот е дете.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Класичната зачинета торта со мед која е лесна и брза за правење!

Потребни состојки:

  • 500 мл полномасно млеко
  • 750 мл обезмастено млеко
  • 10 лажици шеќер (6 + 2 + 2)
  • 150 гр ориз за рижото (Арборио)
  • 1 зрно ванила, поделена по должина/ или лажица екстракт од ванила
  • 200 гр бадеми, мелени
  • 250 мл павлака за готвење
  • 1 тегла морело цреши (во нивниот сируп)/може да заменете со слатко од цреши
  • 1 лажица пченкарен скроб, измешан со 1 лажица вода
  • ¼ чаша ликер од цреша Херинг (или повеќе)/ може да заменете со друг ликер
  • 1 цел бадем

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camilla (@fabfood4all)

Метод:

– Во тенџере измешајте млеко, 6 лажици шеќер и ориз и оставете да зоврие. Намалете ја температурата на средна и варете додека оризот не омекне и смесата не стане густа, често мешајќи, околу 30-40 минути.

– Истурете го пудингот од ориз во сад и оставете го целосно да се излади. Додадете ги сечканите бадеми и целиот бадем.

– Со електричен миксер изматете ја павлаката за готвење и 2 лажици шеќер во средна чинија додека не се стегнат. Додадете ванила и смесата од павлаката додадете ја во оризот.

– Покријте и ставете го во фрижидер околу 4 часа.

– Исцедете ги црешите и соберете го сирупот во тенџере. Додадете 2 лажици шеќер (или повеќе во зависност од сирупот). Додадете ја смесата со пченкарен скроб и оставете да зоврие со постојано мешање. Намалете ја температурата.

– Додадете ги резервираните цреши и ликерот и продолжете да варите, повремено мешајќи, околу 5 минути.

– Истурете го пудингот од ориз во чинии. Одозгора ставете топол сос од вишни.

Уживајте!

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ГРЦИЈА: Портокалопита – врвна прослава на сезоната на портокалите!

Слични објави

Раскинувањето ѝ го скрши срцето на Рада Манојловиќ: „Не станав од кревет, сестра ми ми носеше храна“

Еспресо

(Фото+видео) Голема прослава за роденденот на Виктор Живојиновиќ: Брена запеа, пристигна торта со огномет, „падна“ и бакнеж со неговата девојка

Еспресо

(Видео) Фрлиле солзавец на настапот на Теодора Џехверовиќ, пејачката проговори: Се исплашив

Еспресо

Почина Маринко Колнаго, основачот на „Нови фосили“

Еспресо

(Фото) Цеца на концертот пристигна со бесен автомобил, платила 120.000 евра за луксузното возило: Сите очи свперени во новиот имиџ на пејачката

Еспресо

(Фото) Душко Тошиќ отпатува со ќерките надвор од Србија: Ги однесе на омиленото место на Карлеуша

Еспресо
Се вчитува....