6.8 C
Скопје
06:21 - 29 март, 2024

(РЕЦЕПТ) Изненадете ги најмилите со вкусна ба­ја­дера

Сос­тојки:

9 ла­жи­ци вода

200 гр ше­ќер

150 гр ме­ле­ни ореви, ба­де­ми и леш­ници

250 гр ме­ле­ни бис­к­вити

170 гр мар­га­рин

100 гр чо­ко­ла­да за гот­вење

За пре­лив:

100 гр чо­ко­ла­да за гот­вење

мал­ку мас­ло за ја­дење

Под­го­товка:

Во дла­бо­ко тен­џе­ре ста­ве­те ги во­да­та и ше­ќе­рот и ос­та­ве­те ги за­ед­но да зов­ри­јат. По­тоа до­дај­те го мар­га­ри­нот и рас­то­пе­те го во шер­бе­тот со по­сте­пе­но ме­шање. Ко­га мар­га­ри­нот це­лос­но ќе се стопи, до­дај­те ги оре­вите, ба­де­ми­те и леш­ни­ците, а по­тоа со по­стоја­но ме­ша­ње до­да­вај­те ги и ме­ле­ни­те бис­к­вити. Сме­са­та што ќе ја до­би­ете, уба­во из­ме­шај­те ја, а по­тоа по­де­ле­те ја на две ед­нак­ви дела.

Рас­то­пе­те ја чо­ко­ла­да­та на па­реа и до­дај­те ја во еден од де­ло­вите.

Во со­од­ве­тен ка­лап ста­ве­те ја ед­на­та по­ло­ви­на од сме­сата, а по­тоа уба­во из­маз­нете. Врз неа ста­ве­те ја и вто­ра­та по­ло­ви­на од сме­са­та и по­тоа пов­тор­но уба­во про­ме­шајте.

На крај, под­гот­ве­те ја гла­зу­ра­та и ис­ту­ре­те одоз­гора.

Оста­ве­те ја ба­ја­де­ра­та да се стврдне во фри­жи­дер, исе­че­те ја на коц­ки и сер­ви­рај­те ја.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....