6.8 C
Скопје
13:25 - 26 декември, 2024

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Пилешка Шаварма што ќе ве телепортира на Блискиот Исток

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

(РЕЦЕПТ)ГОТВИМЕ СО ТЕА: Превкусен, полнет мисиркин ролат со кој ќе ги импресионирате домашните!

Теа денес не однесе на Блискиот Исток и ни подготви Шаварма. 

Шаварма е најпознатата улична храна карактеристична за овој регион. Шавармата многу наликува на за нас добро познатите гиро и донер

Начин на подготовка:

Пита лепчиња:

    • 3 чаши брашно
    • 2 лажичко прашок за пециво
    • 2 лажички шеќер
    • 1/4 лажичка сол
    • 1/4 путер
    • 1 чаша топла вода
      Тестото се меси 10 минути. Се дели на 12 дела и се прават топчиња. Секое топче се расукува на набрашнета површина и се пржи на загреана тава без зејтин. Внимавајте да не ви изгорат, пржете ги на умерена температура.

Шаварма со пилешко месо:

Пилешки стек:

    • Кромид
    • 2 чешниња лук
    • Сол и бибер
    • Буковец
    • Црвен пипер
    • Цимет
    • Кориандер
    • Турминец
    • Кумин
    • Црвена и зелена пиперка
    • Домат
    • Црвен кромид
    • Магдонос
    • Сок од лимон
    • Грчки јогурт
    • Мајонез


– Пилешкиот стек исецкајте го на тенки ленти и ставете го во подлабок сад. Кромидот исецкајте го на ленти и додадете го во пилешкото. Лукот ситно исецкајте и него додадете го во пилешкото. Посолете, додадете по малку од сите зачини, додадете 3 лажици масло и убаво промешајте. Оставете го пилешкото да се маринира најмалку 1 час, покриен со фолија во фрижидер. Во меѓувреме подгответе ги ситно сецканата салата и сосот за премачкување.
– Ситно исецкајте ги пиперките, доматот, магдоносот и кромидот, измешајте ги, посолете и додадете сок од половина лимон.
– За сосот измешајте грчки јогурт со 1 лажица мајонез и малку сол.
– Месото испржете го и потоа почнете со подготовка на шавармата.
– На секое пита лепче намачкајте од сосот, ставете од ситно сецканата салата и од пилешкото месо. Завиткајте ги како ролна и уживајте во вкусот.

(РЕЦЕПТ)ГОТВИМЕ СО ТЕА: Нема подобро филмско мезе од мексикански чипс!

 

Слични објави

(Фото) Живот со стил во божиќната Виена: Елена Најдоски блесна во прекрасни модни комбинации во австриската престолнина

Еспресо

(Фото) Аница објави никогаш видена фотографија со Лазар Ристовски: Таа го гушка, актерот пресреќен!

Еспресо

Се потпишаа 14.000 луѓе: Покрената петиција против новогодишниот настап на Јелена Карлеуша во Крагуевац

Еспресо

„Рампата беше спуштена, само рекоа…“: Гога раскажа сè за синоќешното приведување на границата со Хрватска

Еспресо

(Фото) Анастасија Ражнатовиќ го честиташе Божиќ: Ѕирнете во празничната идила во домот на пејачката!

Еспресо

Хороскоп за 26 декември: Скорпијата ќе добие нова шанса, Лавот ќе доби одлични вести од странство

Еспресо
Се вчитува....