Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.
Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.
(РЕЦЕПТ)ГОТВИМЕ СО ТЕА: Превкусен, полнет мисиркин ролат со кој ќе ги импресионирате домашните!
Теа денес не однесе на Блискиот Исток и ни подготви Шаварма.
Шаварма е најпознатата улична храна карактеристична за овој регион. Шавармата многу наликува на за нас добро познатите гиро и донер
Начин на подготовка:
Пита лепчиња:
-
- 3 чаши брашно
- 2 лажичко прашок за пециво
- 2 лажички шеќер
- 1/4 лажичка сол
- 1/4 путер
- 1 чаша топла вода
Тестото се меси 10 минути. Се дели на 12 дела и се прават топчиња. Секое топче се расукува на набрашнета површина и се пржи на загреана тава без зејтин. Внимавајте да не ви изгорат, пржете ги на умерена температура.
Шаварма со пилешко месо:
Пилешки стек:
-
- Кромид
- 2 чешниња лук
- Сол и бибер
- Буковец
- Црвен пипер
- Цимет
- Кориандер
- Турминец
- Кумин
- Црвена и зелена пиперка
- Домат
- Црвен кромид
- Магдонос
- Сок од лимон
- Грчки јогурт
- Мајонез
View this post on Instagram
– Пилешкиот стек исецкајте го на тенки ленти и ставете го во подлабок сад. Кромидот исецкајте го на ленти и додадете го во пилешкото. Лукот ситно исецкајте и него додадете го во пилешкото. Посолете, додадете по малку од сите зачини, додадете 3 лажици масло и убаво промешајте. Оставете го пилешкото да се маринира најмалку 1 час, покриен со фолија во фрижидер. Во меѓувреме подгответе ги ситно сецканата салата и сосот за премачкување.
– Ситно исецкајте ги пиперките, доматот, магдоносот и кромидот, измешајте ги, посолете и додадете сок од половина лимон.
– За сосот измешајте грчки јогурт со 1 лажица мајонез и малку сол.
– Месото испржете го и потоа почнете со подготовка на шавармата.
– На секое пита лепче намачкајте од сосот, ставете од ситно сецканата салата и од пилешкото месо. Завиткајте ги како ролна и уживајте во вкусот.
(РЕЦЕПТ)ГОТВИМЕ СО ТЕА: Нема подобро филмско мезе од мексикански чипс!