Французите имаат прекрасна кујна, пробајте ја оваа салата-специјалитет која се подготвува многу едноставно и уверете се во тоа. Оваа едноставна и вкусна салата може да ви послужи и како оброк.
Потребни состојки за 4-6 лица:
- 0,5 кг бели компири
- 0,5 кг црвени компири
- 2 супени лажици бело вино
- 2 супени лажици сок од варено пилешко (или коцка за супа)
- 3 супени лажици вински оцет
- 1/2 мала лажичка сенф
- 2 мали лажички крупна сол
- 3/4 мала лажичка црн пипер
- 10 супени лажици маслиново масло
- 40 грама ситно сечкан млад кромид (и белиот и зелениот дел)
- 2 супени лажици мирудија
- 2 супени лажици свеж сечкан магдонос
- 2 супени лажици свеж сечкан босилек
Начин на подготовка:
Откако ќе ги сварите компирите (варете ги 20-30 минути во солена зовриена вода), оставете ги десетина минути да се исцедат и изладат, а потоа пресечете ги на половинки, а ако се поголеми може и на помали делови. Додадете ги виното и пилешкиот сок и дозволете да се впијат во компирите со нежно мешање.
Во сад ставете ги маслиновото масло, винскиот оцет, сенфот, пола лажичка сол и ¼ лажичка црн пипер и мешајте се додека не добиете хомоген прелив за салата, кој меѓу Французите е познат како винегрет. Потоа прелијте ги компирите со него.
Потоа додадете го и остатокот од зачините, кромидот, босилекот и магдоносот и добро измешајте. Се сервира топло или на собна температура.
Пријатно!