12:20 - 5 декември, 2025

Полнети тиквички со пилешко месо (РЕЦЕПТ)

Состојки:

3 главици кромид
3 чешниња лук
5 тиквички
3 парчиња пилешко филе
црвен пипер
сол
црн бибер
кечап
200 мл кисела павлака
200 гр кашкавал

Подготовка:

На оган ставете да се пропржат ситно исечканиот кромид и лук заедно со остатоците од внатрешноста на тиквичките што претходно сте ги издлабиле и кои планирате да ги полните.

Откако зеленчукот ќе се пропржи, тргнете го од оган и оставете го да се излади.
Пилешкото месо исечкајте го на ситни коцки и кратко пржете го. Потоа, додајте го во останатата смеса. Посолете, ставете црн пипер и црвен пипер и промешајте.

Издлабените тиквички наполнете ги со вака подготвената смеса, наредете ги во претходно обложена тава за печење и ставете им одозгора кечап и кисела павлака.

Вака подготвените тиквички печете ги во претходно загреана рерна на 150 степени околу 20 минути. Потоа извадете ги и врз нив изрендајте кашкавал.

Вратете ги да се допечат, односно да се стопи кашкавалот.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....