Македонската домаќинка децении наназад, во овој период од годината подготвува зимница со која се прехранува семејството во текот на студените зимски месеци кога свежото овошје и зеленчук е сведено на минимум. Иако од минатото па се до денес, многу работи се имаат променето, сепак, дел од македонските семејства се уште ја негуваат вековната традиција на подготовка на солени и благи зимници. Меѓу најпознатите кај нас но и оние по кој сме познати во светски рамки е се разбира ајварот, потоа туршијата, пиперките подготвени на стотици различни начини, мармаладите, компотите и соковите подготвени од рацете на вредните домаќинки од сезонско овошје…
Листата на вакви јадења е многу долга. Секој крај на Македонија има свои карактеристични зимници а новото време носи и одредена „модернизација“ на старинските рецепти за чија што подготовка било потребно многу време и труд.
Инаку, старите традиционални македонски рецепти кои имаат долгогодишна историја на нивна подготовка, имаат незаборавен вкус за кој навистина вреди да се потрудиме за да можеме заедно со најблиските да уживаме во текот на зимскиот период.
Ајвар
Кај нас се подготвуваат неколку видови на ајвар. Некои домаќинки се обидуваат да ја сочуваат традиционалната рецептура за подготовка на оваа зимница па користат исклучиво црвени ајварски пиперки кои се карактеризираат со рамни површини кои пак се многу погодни пиперката да биде убаво испечена а потоа и излупена. Други домаќинки пак ајварот го подготвуваат по свој вкус, па така освен пиперки ставаат и модри патлиџани, лути везени пиперки а некои додаваат и црвен домат но и морков.
Сепак, традиционалната подготовка на ајвар е онаа која се подготвува исклучиво од пиперки.
Доколку сакате да го направите овој рецепт потребни ќе ви бидат:
30 кг пиперки за ајвар
2 литри масло за јадење
100 гр шеќер
100 гр сол
50 гр винска киселина
Подготовка:
Потребната количина на пиперки, најпрвин убаво се мие и се пече. Секоја испечена пиперка ставајте ја во кеса за да можете подоцна полесно да ја излупите.
Откако ќе завршите со печењето, започнете со лупењето на пиперките, притоа внимавајќи од нив да ги отстраните сите лушпи и семки.
Потоа сомелете ги пиперките со машина за мелење на месо.
На оган ставете го тенџерето во кое ќе го пржите ајварот и истурете го целото количество на масло за јадење, оцетот, солта и шеќерот.
Почекајте оваа течност убаво да зоврие а потоа ставете ги пиперките да се пржат.
Пржете најмалку 2 часа и повремено пробувајте го вкусот на ајварот. Доколку сметате дека постои потреба истиот дополнително да го посолите, направете го тоа.
Откако ајварот ќе биде готов, ставете го во претходно стерилизирани и загреани тегли.
Со оваа постапка подготовката на ајварот е готова.
Пинџур
Потребни состојки:
3 кг црвени ајварски пиперки
1 кг модри патлиџани
1, 5 кг црвени домати
300 гр лук
300 мл масло за јадење
300 гр лути пиперки
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
200 мл вински оцет
Подготовка:
Испечете ги пиперките, модрите патлиџани и доматите. Откако ќе завршите со тоа, излупете ги и сомелете ги во машина за подготовка на мелено месо.
Потоа, на поголем шпорет, ставете го тенџерето за подготовка на зимниците и во него ставете ги маслото, оцетот, шеќерот и солта и оставете ги да зовријат.
Во зовриената течност, најпрвин ставете го благиот и лутиот пипер и кратко пропржете ги. Потоа додадете го и модриот домат и црвениот домат и повторно убаво измешајте.
Пржете околу 1 час.
Вака подготвениот пинџур, ставете го во топли, стерилизирани тегли кои веднаш ќе ги затворите и ќе ги оставите превртени да отстојат преку ноќ додека не се изладат.
Малиџано
Иако малкумина знаат, сепак, подготовката на оригинално малиџано се прави исклучиво се зелени ајварски пиперки:
Потребни состојки:
12 кг зелени пиперки
10 кг црн патлиџан
2 литри масло за јадење
150 гр шеќер
130 мл вински оцет
3 лажици сенф
2 лажици сол
1 лажица шеќер
Подготовка:
Најпрвин убаво измијте ги и испечете ги модрите патлиџани и пиперките.
Откако ќе завршите со нивното печење, започнете со лупењето а потоа убаво измелете ги со машинка за мелење на месо.
Добиената смеса, истурете ја да се пржи во поголемо тенџере во кое претходно сте загреале мешавина од масло, оцет, сол и шеќер.
Пржете околу 3 часа а пред малиџаното да биде готово, додадете му го сенфот.
Најверојатно од оваа количина на пиперки и модри патлиџани ќе ви испаднат околу 10 тегли.
Врелото малиџано се собира во врели тегли, кои се виткаат со крпи за постепено да се изладат и да се вакумираат за да можат се разбира да бидат квалитетни за јадење во текот на зимскиот период.