Оваа необична зимница е вистински деликатес кој можете да го мачкате на леб, да го користите со тестенини, а нема да одолеете ниту да „крадете“ со лажичка.
Потребни состојки:
250 гр сланина
350 гр зрели домати
Малку лук
25 гр кафеав шеќер
Малку бел шеќер
Малку сол
Една лажичка црвен пипер
Малку чили
Лажичка јаболов оцет
Подготовка:
Исчистете ги доматите од зелените рачки. Сланината исецкајте ја ситно и пржете ја на нелеплива тава. Поради големата количина може да треба да го направите тоа во неколку „тури“.
Ставете ја испржената сланина настрана. Одвојте три лажички маст од сланината и исчистете ја тавата. Вратете ја маснотијата и прорпжете ги доматите. Гответе на силен оган, додека да провријат доматите заедно со другите зачини и состојки, а потоа намалете. Мешајте, додека џемот да се згусне. Измешајте со сланината.
Во тегла во фрижидер може да стои и до две недели.