Несекојдневна занимливост поврзана со љубителите на џин-тоник, но и на горчливиот вкус воопшто.
Ако сте од оние кои не го сакаат овој пијалак, тогаш проблемот не е во џинот, туку во тоникот. Причината зошто некои луѓе не го сакаат тоникот се крие во генетиката.
Неговиот горчлив вкус доаѓа од кининот, кој пак потекнува од кората на истоименото дрво. Кининот се користел во 19-от век како лек против маларија, а тинктурата имала вкус кој е речиси идентичен на популарниот пијалак.
Според едно истражување на научниот центар „Монел“, постои одредена генетска сличност кај луѓето кои не сакаат горчлив вкус. Таа „наследна“ одбивност се должи на генетската меморија на лекот против маларија. Истата студија, пак, наведува и дека љубителите на горките пијалаци, вклучително и џин-тоникот, имаат одредени психопатски тенденции.
Но, тоа не значи дека треба да се откажете од џинот. Можете да пробате да го комбинирате со некој друг пијалак и да уживате во неговиот вкус.