13.8 C
Скопје
01:06 - 29 април, 2024

ЉУБОВНА ПРИКАЗНА КОЈА ТРАЕ СО ВЕКОВИ: Како компирот успеал да ја освои Европа?

компир

Европската кујна не може да се замисли без компирите. Компирот игра важна улога во многу кујни низ Европа, а неговата историја на овие простори е многу долга. Првиот познат рецепт за салата од компири е напишан пред четиристотини години во книга од австрискиот игумен Каспар Плауц.

Класичниот рцепт кој потекнува од 17 век се состоел од комбинирање компири со масло, оцет, бибер и сол – можеме да се согласиме сите дека истиот, речиси и не се променил до ден денес.

Но, ова растение, донесено во Европа од Јужна Америка од страна на шпанските освојувачи во вториот дел од 16 век, на почетокот воопшто не било популарно.

компир

Дури еден век подоцна, луѓето ги сфатиле бројните придобивки од компирот – прехранбен производ кој помогнал во борбата со гладот ​​од Стариот континент.

Денес, компирот, заедно со пченицата, оризот и пченката, се меѓу најважните култури. Но, денес од друга страна пак, му се закануваат климатските промени.

„На ова растение особено му пречат високите температури ноќе“, вели биологот Маркус Тиег од Универзитетот во Виена.

компир

Друг проблем е заситеноста на почвата со вода по поплавите, што компирот тешко го поднесува.

Тимот на биологот Тиег се обидува да открие зошто некои видови на ова растение се поотпорни од други. Биолозите истражуваат различни видови и во оранжерии и на отворено поле и ги анализираат во лабораторија. Но, Тиег вели дека тоа е генетски сложен и бавен процес.

Денес постојат многу различни видови и сорти компири, има околу илјада од нив во Европа, но само мал дел од нив се нудат на пазарот.

компир

Побарувачката и денес во голема мера зависи од преференциите на потрошувачите.

Во времето на бенедиктинскиот игумен Плауц, веројатно било тешко да се замисли дека компирот ќе стане кулинарско упориште.

храна
Фото: Pexels

Во тоа време, компирот било егзотичното растение најчесто засадено во градините на манастирот, но уште тогаш било јасно дека има светла иднина пред него.

Уште во 1621 година, Плауц напишал дека болните и изнемоштени лица може да зајакнат и оздрават со каша од компир во комбинација со пилешко или овчо месо.

Слични објави

(Фото) Драгана во прегратки на млад маж: Кога срцето ќе застане…

еспресо

(Фото) Лазар Ристовски угол гол во осмата деценија: Секси најава на новата серија

еспресо

(Видео) Милица Тодоровиќ брутално навредувана поради физичкиот изглед: Пејачката се здебели над 20 килограми!

Еспресо

(Видео+фото) Какво изненадување! Сопругата и децата го пресретнаа Никола Роквиќ додека пешачи кон Грција

Еспресо

(Фото) Ана Николиќ му испрати на оперираниот Раста силна порака: Еве што имаше да му каже со три збора

Еспресо

Зошто за Велигден вапсаме јајца? Потекло, симболика и практичност на велигденското јајце

еспресо
Се вчитува....