8.8 C
Скопје
13:27 - 22 декември, 2024

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Катар, Малдиви и Индонезија?

Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.

Катар

Досас и Карак чај

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chai Wagon (@chaiwagon)

Многу од кулинарските обичаи на Катар го одразуваат мултикултурализмот на нацијата. Брзиот појадок во Доха е Досас послужени со Карак чај. Ова вкусно дуо е поврзано со силното влијание на Јужна Азија. Инспирирано од индиско-пакистанскиот Масала Чај, чајот Карак е основата на појадокот и единствениот начин да се започне денот во Катар. Составен дел од животот е уште од 1950-тите, кога мигрантите го вовеле рецептот во кафулињата бидејќи ги потсетувал на дома. Црниот чај со млеко се служи во мали чаши засладен со шеќер и кардамон. Често се додаваат други вкусови како цимет, шафран или каранфилче за да се засили профилот на зачини.

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Куба, Јамајка и Мјанмар

Малдиви

Диск Машуни

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cuiscene

Традиционалниот појадок на Малдиви е едноставна комбинација од две главни производи: Наан(леб) и салата од туна. Малдивискиот Наан, локално познат како Диск, е леб кој се прави со пченица и кокос. Се пржи во рамна тава за да се постигне совршен баланс помеѓу крцкавост и мекост. Салатата Машуни се прави од свежа туна со чили, кромид, зачини и рендан кокос. Заедно, ова се Малдиви на чинија.

Индонезија

Наси Гудег

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laurentia Monita (@mrsmonita.ang)

„Гудег“ значи џекфрут и е едно од најпопуларните индонезиски јадења за појадок. Во ова јадење, наречено Наси Гудег, незрелиот џекфрут се динста неколку часа во кокосово млеко и се служи со локални специјалитети. Се служи во кутија обликувана од листови од бамбус наречена „Бесек“. Ова јадење често се служи со зачинети крекери од кожа на биволи наречени „Кречек“ и зачинето јајце, кое исто така се готви во кокосовото млеко наречено „Опор Телур Пинданг“. Пржено пилешко (Ајам Горенг) може да се сервира на местото на зачинето јајце.

(ФОТО)ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Иран, Кина и Холандија?

Слични објави

(Фото) Потресна објава на Милиќ Вукашиновиќ: По ампутацијата на ногата, умирам од болки, дома е хорор

Еспресо

(Фото) Тежок луксуз, облечена во десетици илјади евра: Џина Џиновиќ во Монте Карло рамо до рамо со најбогатите

Еспресо

Луна и Марко открија колку заработуваат од Јутјуб: „Доволно за еден луксузен стан во Белград!“

Еспресо

(Фото) Јована Јеремиќ му се обрати на својот татко со низа трогателни пораки: „Сите ќе умреме! Ако ме нема утре, напишав историја“

Еспресо

(Фото) Цеца Ражнатовиќ без грам шминка: Вељко објави приватна фотографија од семејната вила

Еспресо

(Видео) Црногорската инфлуенсерка ја шокираше јавноста со својата изјава: Деца, ако учите, ќе можете да ми го миете автомобилот

Еспресо
Се вчитува....