4.8 C
Скопје
17:56 - 18 декември, 2024

Есенски десерт со јаболка и чоколада

Состојки:

5 јаболка со средна големина
100 гр шеќер
50 гр ореви
3 јајца
2 лажица гриз
2 лажица брашно
10 гр цимет
1 прашок за печиво
100 мл јогурт
100 гр чоколада
10 гр какао

Подготовка:

Во тепсијата ставете хартија за печење. Потоа, излупете ги јаболката, исчистете ги и
издлабете ги во средината. Ставете ги вака подготвените јаболка да се печат во
претходно загреана рерна на 200 степени целзиусови околу 20 минути или додека не
омекнат. Потоа извадете ги од рерна.

Додека чекате печените јаболка да се изладат, во подлабок сад, изматете ги јајцата
заедно со шеќерот. Матете се додека не добиете цврста пена. Откако јајцата и шеќерот
убаво ќе ги изматите, во нив додадете ги маслото, какаото, јогуртот, гризот, оревите и
брашното кое претходно сте го измешале со прашакот за печиво. Внимателно мешајте
за да не ви останат грутки брашно во тестото.

Вака подготвената смеса, истурете ја врз претходно печените јаболка и ставете ги
заедно да се печат околу 45 минути на температура од 150 степени целзиусови.

Откако колачот ќе биде готов, извадете го од рерна и оставете го да се излади. На крај,
прелијте го со растопеното чоколадо за готвење.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....