24.8 C
Скопје
13:37 - 6 мај, 2024

ВО ДВОРЧЕТО НА ДЕДО ФЕРДО ВО С. ТОДОРОВЦИ: Ја дознавме тајната за совршена к`цана сол, ја споделуваме со вас!

Во селото Тодоровци во близина на Македонска Каменица, живеат Фердо и Олга Јанковски. Имаат мало дворче со сѐ во него – пиперки, патлиџани, јаготки, маче, фурна за леб, низи со суви пиперки…

Кога стигнавме во нивниот дом, тие беа зафатени со биење пипер за превкусна биена или к`цана сол.

Ги замоливме нашите гостопримливи и љубезни домаќини да го споделат со нас рецептот за овој традиционален македонски зачин.

– Кога ќе се вцрват пиперките се нижат на везеница (низа). Во една низа има околу 5 кг пипер. Откако ќе се наниже пиперот се остава да се исуши. Откако ќе се исуши, се потпекува во фурна. Најдобро е да се остави цела ноќ во фурната за убаво да се испече и следниот ден е спремен за биење (кцање). Се додава отприлика две лажици сол или повеќе или помалку, според сопствениот вкус, а по желба може да се додаде и џоџан (мирудија) и печен сусам“, ни го објасни дедо Фердо целиот процес.

А како тој го „бие“ сувиот пипер може да погледнете во следното видео.

*

Овие написи може да ги следите и во групата … ДВОРЧЕТО …, група во која има едно чудо разноразни убавини, и која ви ја препорачуваме да ја посетите и да си станете нејзин член!

Извор, нашиот соработник агротим.мк

Слични објави

(Фото) Брена позира на луксузна јахта вредна неколку милиони: Им пркоси на годините

еспресо

Организаторите на Евровизија: Исклучувањето на Израел би било политичка одлука

еспресо

Јелена Карлеуша за Драгана Мирковиќ: „Слободно јави ми се, не кревај раце од мене!“

еспресо

Астропрогноза за понеделник, 6 мај: Нови познанства за Вагите, Скорпиите да бидат внимателни

еспресо

(Видео) Мадона одржа концерт на Копакабана: Над милион и пол луѓе ја чекаа ѕвездата

еспресо

Зорица Брунцлик и Кемиш во солзи на Велигден: „Сакав да умрам, не можев да зборувам…“

Еспресо
Се вчитува....