Со оглед на тоа дека овие денови секој дел од градот мириса на печени пиперки, многумина од нас кои се на специфичен режим на исхрана можеби се прашуваат – „дали смејам да јадам ајвар и зимница и колку тие дебелеат?.“
Српската нутриционистка Ивана Мишиќ го има одговорот и добри вести, а тоа се – ајварот речиси и да нема калории.
Проценката е дека домашниот ајвар на 100 грама има околу 85 калории.
Сепак, порачи печењето и барењето на пиперките за време на подготовката на ајварот, тие пиперки ги загубиле речиси сите нутритивни вредности, па затоа ова зимско задоволство нема многу хранливи материи.
Кога го подготвувате ајварот внимавајте на количината на масло кое го ставате.
Кога е во прашање зимницата, зеленчукот термички се обработува што доведува до загуба на некои витамини, како што се Ц, Б и А, но и понатаму остануваат минералите, растителните влакна и фитонутриентите кои се од големо значење за организмот.
Единствен исклучок кога е во прашање зимницата е киселата зелка. На зелката за време на скиселувањето ѝ се подобрува нутритивната вредност и ѝ се зголемува количината на витамин Ц.
Пробиотичките култури кои природно се создаваат во зелката за време на ферментацијата се одлична одбрана на организмот за време на зимските денови.
Доколку патиме од хипертензија, треба да внимаваме на количината на солта која ја додаваме во зимницата и задолжително убаво да ја измиеме во вода, за да ја извлечеме солта.
View this post on Instagram