Јапонските палачинки потсетуваат на американските, но се дупло подебели, додека телото е три пати помеко.
Состојки:
- 2 јајца
- 3/4 шолји млеко
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 2/3 шолји брашно
- 1 3/4 лажичиња прашок за печиво
- 3 лажици шеќер
Приготвување:
- Изматете пенесто јајца, млеко и екстракт од ванила во голем сад.
- Во друг сад измешајте брашно, прашок за печиво и шеќер, па додајте ги во течната смеса.
- Оставете ја смесата за палачинките да отстои околу 15 минути.
- Ставете големо тавче со малку масло на средна температура на рингла.
- Сипете една порција од тестото (околу четвртина од тестото) и чекајте додека се појават меурчиња. Тогаш палачинките се подготвени за превртување.
- Кога ќе се испржи и втората страна, послужете ги палачинките со сируп, овошје или, типично јапонски, со путер.