04:51 - 2 април, 2025

Како да ги сварите јајцата за Велигден без да испукаат?

Многу домаќини често имаат главоболки поради тоа што често јајцата пукаат за време на варењето, а испуканите јајца може да пропуштат боја и да ја обојат белката.

Ова се најпрактичните совети кои можете да ги примените за овие велигденски празници:

Варете на тивко

Ставете ги јајцата во ладна вода и вклучете го шпоретот на тивко. Не брзајте, дури и ако тоа значи дека ќе ги варите околу еден час.

Додадете сол

Солта помага лушпата да не испука, па затоа ставете неколку полни лажици сол во водата во која се варат јајцата.

Додадете оцет

Оцетот ја омекнува лушпата на јајцето и ја прави поеластична, па тоа ќе помогне да не испука во текот на варењето.

Слични објави

(Фото) Ед Вествик стана татко: Ѕвездата на „Озборувачка“ го откри полот на детето!

Еспресo

(Фото) Свадба од бајките: Синот на Драгана Мирковиќ блесна покрај саканата на венчавка во Италија

Еспресо

(Видео) Српската водителка лее солзи радосници: Убавата Оља за првпат бремена на 41 година

Еспресо

Шок во Загреб: Хрватска пејачка претепана со бејзбол палки, се бори со тешки повреди!

Еспресо

(Фото) Десингерица влезе во студио и прекина снимање: Познатата фолкерка остана во шок!

Еспресо

(Фото) Јавоста шокирана: Јована Јеремиќ водеше утринска програма без гаќи

Еспресо
Се вчитува....