0.8 C
Скопје
19:07 - 21 ноември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИНДОНЕЗИЈА: Сото Медан – поинаква пилешка супа, за душа!

Овој тип на „сото“ комбинира пилешко или говедско месо со кремаст бујон збогатен со кокосово млеко и огромен број различни зачини и билки како галангал, куркума, ѓумбир и коријандер. Месото се готви, потоа се сече и се пржи пред да се натопи во вкусна супа.

Оброкот се зачинува со разни зачини како варени јајца, крекери од ракчиња, пржени компири или пржен кромид, додека оризот обично се сервира на страна. Како што сугерира и неговото име, овој тип на „сото“ потекнува од градот Медан, каде што се смета за официјално јадење и многу баран регионален деликатес.

ПРЕВКУСНА ЧОРБА ОД ТИКВА: Ќе ве стопли, ќе ве размази, ќе ве воодушеви!

Потребни состојки:

  • 4,5 пилешки батаци
  • 1 лажица масло
  • 4 чаши пилешки бујон
  • 1 коцка пилешки бујон
  • 1 чаша кокосово млеко
  • Сол и шеќер по вкус

За пастата:

  • 4 чешниња лук
  • 3 кромиди
  • 1 лажиче коријандер
  • ½ лажичка црн пипер
  • 2 лажици куркума во прав
  • ½ лажичка сецкан ѓумбир

Други билки и зачини:

  • 4 ловорови лисја
  • 4 мешунки кардамон
  • 3 каранфилчиња
  • кора од рендан лимон

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food Kitchen (@liz__kitchen)

Подготовка:

Подготовка на паста:

Сите состојки за пастата ставете ги во процесор за храна, освен куркумата во прав. Преработете во паста и потоа додадете куркума. На тој начин нема да го извалкате садот со процесорот за храна.

Подготовка на супа:

  • 4 чаши вода оставете ги да зовријат. Ставете парчиња пилешко и намалете го огнот да се динста околу 30 минути. Отстранете го пилешкото и оставете го настрана. Зачувајте ја течноста и исечете го месото кога е доволно ладно.
  • Во меѓувреме, загрејте малку масло во големо тенџере и пржете ја пастата што сте ја подготвиле претходно, кардамон, каранфилче и кората од лимон додека не замириса, околу 5 минути. Ставете ги ловоровите лисја и продолжете со пржење уште неколку минути додека не замириса.
  •  Истурете ја течноста од готвењето на пилешко и пилешки бујон и оставете да се вари околу 15 минути. Исцедете ја течноста и фрлете ги цврстите материи. Додадете кокосово млеко и оставете да се загрее, но не дозволувајте да зоврие. Вкусете и зачинете со повеќе сол и малку шеќер по ваш вкус.

ДОМА ЛИ СТЕ, ВО ХАВАИ ЛИ СТЕ ПО КРОФНИ? Пробајте ги „Маласада“- хавајските крофни од кои ќе ви се заслади и зимата

Слични објави

(Фото) Тело како на божица! Наташа Беквалац во проѕирен тил ги покажа градите и рамниот стомак

Еспресо

(ФОТО) Дарко Лазиќ и Катарина ја крстија ќерката: Малата Срна е преслатка во бел фустан со панделка на глава

Еспресо

(Фото) Анастасија Гудељ засукала ракави и направила пита: Рецептот се подготвува брзо и лесно

Еспресо

Музичар ја разоткри Тејлор Свифт: Ја излажа публиката, заработи милиони на турнејата, а цело време пееше плејбек!

Еспресо

(Фото) „Тебе не ти е гајле за мене“: Oсамна шокантна објава на Јована Јеремиќ поради која многумина мислат дека раскинала со Драган

Еспресо

Аца Лукас за Лепа Брена: „Продала три арени? Па таа веќе не може ни шоља кафе да наполни“

Еспресо
Се вчитува....