Сигурно ви се случило да отворите шише од вашето омилено вино, но да испиете само чаша или две. Ќе ја ставите тапата, ќе го вратите во фрижидер и ќе го заборавите.
По некое време, отвореното вино ја губи својата свежина и вкус, иако не е расипано.Еве неколку интересни препораки како да ги искористите виното и да не го фрлите.
Како да го чувате преостанатото вино и колку долго може да стои откако ќе го отворите
Ако не го испиете целото шише вино одеднаш, остатокот ќе биде изложен на воздух и ќе оксидира. Значително ќе го промени вкусот, па дури и може да се расипе. Процесот на оксидација се забавува со херметичко затворање со плута и чување во фрижидер, но тоа нема да го спречи.
Белите и розе вината треба да бидат безбедни за употреба дури и по 2 до 3 дена стоење во фрижидер, а црвените вина околу 3 до 5 дена, исто така, во фрижидер. Во принцип, вината со повеќе танини и киселост можат да преживеат подолго по отворањето. Што и да планирате со него – да го испиете до крај или да готвите со него, задолжително чувајте го во фрижидер.
Направете домашен сос за скара
Еден од омилените начини на готвачите во светот да го користат преостанатото вино е да направат прелив за месо на скара. Се препорачува да се користат сите суви, трпезни црвени вина. Додадете малку вишни и ќе имате фантастичен, вкусен прелив кој ќе го направи месото неспоредливо повкусно.
Најдобро е да го ставите виното во мало тенџере за да проврие, нека биде на средна до висока топлина. Кога ќе испари половина од виното, додадете ги вишните и чувајте уште малку на шпоретот, а потоа, околу 5 минути откако ќе почнете да го печете месото, добро премачкајте го со вашиот домашен сос. Ако сакате, додадете малку чили.
Невообичаен додаток на салати
За време на сезонското овошје и зеленчук, правењето салати дава неверојатни можности за комбинирање. Солените зелени салати, како што се рукола и спанаќ, се многу подобри ако добијат малку сладост, а сувото вино е одличен начин да го направите тоа. Пред да додадете суво грозје, сушени цреши или смокви во една од обично подготвените салати, рехидрирајте ги со суво бело вино. Овошјето нека стои во него преку ноќ, или само неколку часа.
Вино во компоти и џемови
Во вашиот стандарден рецепт за џем додадете малку вино (1 чаша вино, две вода). Гответе на умерен оган во тава додека не се раствори шеќерот, количината на вино ќе се намали, а масата ќе почне да се згуснува. Потоа додадете го овошјето и варете на средна топлина околу 5 до 10 минути, за да може овошјето да карамелизира додека ја задржува текстурата и обликот. Ќе уживате во изобилство на подобрени, различни вкусови.
Динстање месо со вино
Експертите за храна сметаат дека додавањето вино во садовите за подготовка е една од омилените употреби во кујната. Месото, без разлика дали го приготвувате на шпорет или во рерна, тајната е во тивкиот оган. Динстање свинско или телешко месо со вино и билки, подготовка на тестенини и додавање во сос од домати, се само некои од предлозите во кои, практично, не можете да погрешите, а егзотичниот вкус е загарантиран.
Направете летна или зимска сангрија
Исецкајте остатоци од вашето омилено сезонско овошје, додадете босилек, нане или рузмарин и кршен мраз, и ќе добиете своја домашна сангрија, која е фантастично освежувачки летен пијалок. Можете да направите сличен пијалок и во зима.